Halloweeni filmajánló

Jó éjt, anyu!

Ezt a filmet kifejezetten olyan személyeknek ajánlom, akik szeretnek filmezés közben gondolkodni, összefüggéseket keresni. Mert itt minden mindennel összefügg.

A történet egy mindentől távol lévő házban játszódik. Két testvér életébe csöppenünk bele, kiknek, édesanyjuknak egy súlyos baleset következtében arcplasztikai műtéten kellett átesnie. Viszont ahogy hazaér, a természete teljesen megváltozik. A gyermekekben felötlött a kérdés, hogy vajon tényleg az igazi anyukájuk tért-e haza. A film során a testvérpár mindent megtesz annak érdekében, hogy kiderüljön az igazság.

Természetesen a film végén minden letisztázódik, ezzel több meglepetést is tartogatva az olyan nézőknek, akik pár jelenetet nem tudtak hova tenni.

A fiú

A szülők bébiszittert fogadnak gyermekük, Brahms mellé. Tájékoztatják a dadát-kinek neve Greta-, mire kell figyelnie. ,,A napirend meg a szabályok. […] Lehet, hogy butaságnak tartja, ám a helyében ehhez igazodnék.” A szabályok nem követése komoly következményekkel járhat. A nő nem veszi komolyan, badarságnak tartja az egészet, hogy egy műbabát neveljen. A történet során rájön, Brahms több, mint egy porcelánbábu, így elkezdi betartani a napirendi pontokat, saját fiaként bánik vele. Ezt a békés folyamatot viszont felborítja Greta múltjából visszatérő személy.

Az apáca

Röviden, tömören: egy haláleset után kezd nyomozni egy pap, egy fiatal apáca és egy francia férfi. Egy kolostorban folynak a kutatgatások, ahol hamar le lehet vágni, hogy valami nem oké. Kiderítik, démoni erők kísértik a helyet.

Aki szereti a jump scarekkel teletömött filmeket, annak ez tökéletes választás.

Parajelenségek

A történet szerint egy fiatal pár természetesen új otthonba költözik. A lány hajlik a misztikus dolgok felé, és kijelenti barátjának, hogy furcsa dolgokat vél felfedezni. A srác eleinte nem hisz neki, bolondságnak tartja az elmondottakat. Egy idő után viszont beadja a derekát, vesz egy kamerát. Felveszi mi minden történik a házukban éjszaka. A felvételek megnézése után már egyetért abban, hogy valami van a házban.

Démonok között

A borzongásra vágyóknak tökéletes élményt nyújt. A legtöbb horrorfilm legijesztőbbnek akkor bizonyul, ha kijelentik: megtörtént eseményeken alapul. Ahogy itt is. A misztikus téma kedvelőinek szeretettel ajánlom.

Öt gyermekes család költözik vidéki házukba. Viszont valami vagy valaki már régebb óta jelen volt az épületben. Beköltözésük után furcsa dolgok veszik kezdetüket. A „dolog” egyértelműen jelzi, hogy nem látja őket szívesen a házban.

REC

Egy tévés stáb műsort szeretne készíteni mindennapi hőseink pillanatairól. Arra viszont nem számítottak, hogy bajba is keveredhetnek. A televíziós csapat és a tűzoltóegység együtt tevékenykednek az éjszakában. Egy idős nőhöz hívtak segítséget. Az épületben kiderül, hogy egy ismeretlen betegség fertőzte meg a hölgyet. Egyiküket megharapja. Ahogy a rendőrségre jutott a hír karantén alá vették az épületet. Így a stáb, a tűzoltók, az ott lakók és a fertőzöttek egy helyen rekednek.

Fűrész

A jó öreg Fűrész. Valószínű már sokatok hallott erről a filmről. A több részből álló film elején rájöhettünk, hogy Jigsaw olyan embereket állít halál közeli helyzetbe, akik nem becsülték meg életüket. A későbbi részekben lesz egy utódja, aki próbálja lezárni a játékot, láthatóan sikertelenül. Idén márciusban jelent meg ugyanis a nyolcadik része.

Akik arra vetemednének, hogy megnézik, készüljenek fel: sok vér, sok meglepetés.

Sinister

Főszereplőnk most egy író, aki megtörtént bűnesetek alapján ír regényeket. Épp a következő könyvéhez keres információkat, ezért gyermekeivel beköltözik egy régi házba, ahol a múltban tíz ember veszítette el életét. Egy nap a padláson filmtekercseket talál egy dobozban. Ezt követően bontakozik ki a cselekmény, ugyanis ezzel a tettével természetfeletti erőket szabadított fel. A jelenetek sok-sok feszültség vannak megfűszerezve. Hangulatuk nagyon nyomasztó.

Ideglelés

Három fiatal elindul, hogy egy boszorkány után kutassanak. Eközben mindent videóra vesznek, hogy később egy dokumentumfilmet készíthessenek. Az erdő azonban sötét dolgokat rejtegetett mindannyijuk számára. Furcsa kőhalmokat furcsa woodoo babákat találnak ágakból összerakva, fákra felaggatva. Idegen hangokat, gyereknevetést hallanak éjjelente. A történet akkor válik a legdurvábbá, mikor eltévedésük után egyikük eltűnik.

Aki jobban bele tudja élni magát a történetekbe, azoknak azt ajánlom, hogy ne egyedül nézzék meg. Ők egy ideig biztosan nem fognak erdőkben mászkálni.

Mártírok

E film lényege nem a kínzás, hanem az érzelmek felfokozása. Két barátnőről szól, Annáról és Lucyról. Az egyik leányzót elrabolja kiskorában egy olyan társaság, akik a halál utáni létről kutatnak. Ők ezért áldozataikat kínozzák és bántalmazzák. A lánynak sikerül megszabadulnia tőlük. Amikor rendőrök találnak rá, nem akar semmit sem mondani a történtekről.

A történet tele van csavarral és rejtéllyel. És jobb tudni: az áldozatok mindent megbosszulnak.

Jó borzongást, kellemes halloweent!