Hirdetés
<<  Augusztus 2017  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés


 

Palyazat

„A világ erőforrásai elegendőek ahhoz,
hogy kielégítsék mindenki szükségleteit,
de nem elegendőek ahhoz,
hogy kielégítsék mindenki mohóságát.”
(Mahatma Gandhi)

 

 

Hazánkban igen nagy gondot jelent az energiatakarékosság problémájának megoldása és az energia felhasználás hatékonyságának növelése. Az országon belül is kiemelt fontosságú szénhidrogén-kitermelő és -tároló hely Algyő és a Dél-alföldi Régió területe. Ebben a környezetben tűztük ki magunk elé azt a célt, hogy bemutassuk: amikor hagyományos energiahordozókról beszélünk, akkor nem végtelen mennyiségben rendelkezésünkre álló kincsekről van szó, hanem a környezetre jelentős hatást gyakorló folyamatokkal előállított, sokszor rossz hatásfokkal megtermelt, szállított és felhasznált energiahordozókról. Emellett a lakosság által joggal preferált kellemes vidéki- és természeti környezet a meglévő ipari funkcióval gyakran áll ellentmondásban.

Mindezekből következik, hogy felelősségünk tudatában, ésszerű beosztással, hosszú távú tervezéssel kell, kellene használni az energiát életünk minden területén, s ez magában foglalja környezetünk harmóniájának megőrzését is. Az Algyői Általános Iskola (amely ökoiskolaként a fenntartható fejlődés és a természetvédelem elkötelezett híve) és konzorciumi partnerei – a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága – a társadalom és a környezet  harmonikus viszonyának megőrzésének lehetőségeit kívánja bemutatni egy projekt keretében, amely a KEOP 6.1.0/B konstrukcióban nyert támogatást. Tematikánk a hulladékgazdálkodás, a szelektív hulladékgyűjtés kérdéseire és épített környezetünk anyagfelhasználásának problémáira is kitér. Ennek köszönhetően a programok szorosan egymásra épülnek, mintegy pozitív visszacsatolásként, tudatosítva döntéseink meghatározó voltát az emberiség jövőjére nézve.

A projektet az Algyői Általános Iskola koordinálja: A koordináción túl azonban bemutató órákat is szervez és tart a Dél-alföldi Régió ökoiskolái számára; továbbképzéseket bonyolít le; az energiával kapcsolatos témakör beépíthetőségét vizsgálja az  iskolai környezeti nevelési programba és a helyi tantervbe; végül terepi programokat, falunapot, valamint egy egész napos vetélkedőt is megszervez és megvalósít.

A kampány három fenntarthatósági részcél elérésére irányul, amelyek szorosan összefüggnek egymással. Ezek a célok a következők:

a)   A körfolyamatokra épülő gazdálkodás, a hagyományos építkezés és a természeti környezet, a társadalom és a környezet harmonikus viszonyának bemutatása, tájbejárás-sorozat keretében.

b)   Anyagtakarékosság, illetve a hulladékmegelőzés szempontjának megfogalmazása és alkalmazása, a szelektív hulladékgyűjtés iránti igény növelése előadássorozatok és kiadványok segítségével, valamint folyamatos lakossági tanácsadáson keresztül.

c)   Az energiatakarékosság, az alternatív erőforrások nagyobb arányú felhasználása, energetikai eszközrendszerek bemutatása, valamint az energetikai folyamatok környezeti hatásainak ismertetése négy kampánytípus segítségével.

 

A kampány rövid távú és hosszú távú célokat egyaránt kitűzött maga elé. Az előbbiek a környezetvédelmi témák (pl.: energiatakarékosság és az alternatív energiaforrások megismerése, a szelektív hulladékgyűjtés fontossága) széleskörű bemutatása a Dél-alföldi Régió ökoiskoláiban tanuló diákok és pedagógusok számára, valamint az algyői lakosság ismereteinek bővítése annak érdekében, hogy felismerjék a tevékenységeik környezetre gyakorolt hatását. Az utóbbiak: az Algyői kampány során elért eredmények és tapasztalatok hatékony átültetése a gyakorlatban a Dél-alföldi Régió településein; hosszú távon is működőképes, körfolyamatokra épülő rendszerek létrehozása; helyi adottságokra épülő alternatív energiaforrások használatának fokozatos térnyerése, hagyományos energiaforrások helyettesítése a  Régióban; a vásárlói szokások átalakítása, életmódváltoztatás az energiafelhasználáshoz és a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódóan.

A kampány egyfelől a Dél-Alföldi Régió ökoiskoláinak tanulóit célozza (mintegy 7600 gyermek), másfelől ezen iskolák oktatóit (200 fő), harmadrészt a Régió vállalati, szervezeti döntéshozóit (100 fő) és végül, de nem utolsósorban Algyő Nagyközség lakosságának egészét.

A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a kampány részeként hat tematikus kiadványt készít majd el az alábbi témakörökben:

·   energiaellátás: szél, víz
·   fűtés és szigetelés, használati melegvíz
·   anyaghasználat az építészetben
·   anyaggazdálkodás–hulladék–kert, komposzt
·   közlekedés
·   közművek

 

A projekt kivitelezése: 2009. szeptember 1.– 2010. augusztus 31.