Témahét: Ősi mesterségek Algyőn


Október első hetében a TÁMOP 3.1.4 pályázatának keretén belül új témahét került bevezetésre iskolánkban. Ezen a héten tanulóink Algyő ősi mesterségeivel ismerkedhettek meg. Az Önkéntesség napjára is ennek szellemében hívtuk meg vendégeinket.

A 4.a osztály ellátogatott a Belovai család tanyájára, akik mesterségükről, a halászatról beszéltek, és megmutatták az ehhez szükséges eszközöket. Bereczné Lázár Nóra oktatási referens, népi iparművész örömmel fogadta meghívásunkat, és a tanulóknak egy tojásfestési technikát, az írókázást tanította meg. A tojásfúvást követően a sablonok segítségével mindenki mintát rajzolt a tojásokra, majd olvasztott viasszal és írókával átfestette. A kifújt tojások tartalmából pedig a gyerekek nagy örömére palacsinta készült. Gálné Nagy Ildikó népi iparművész a szövőműhelyében fogadta az érdeklődő osztályokat. Megmutatta, hogyan működnek a szövőszékek, és a gyerekek ki is próbálhatták azokat.

Az Algyőn máig működő citerazenekarról és annak múltjáról beszélt Gál Tibor. Miközben elmesélte, hogy miként lesték el idősebb emberektől a citerázás csínját-bínját, megmutatta a citeragyűjteményét, köztük az első hangszerét is. Meghallgathattuk felvételről a Magyar Rádióban fellépett Algyői Citerazenekar előadását, végül pedig a gyerekek is kipróbálhatták tehetségüket a hangszereken. Vendégünk volt Bodó Gyula is, aki a fafaragásról beszélt. Hozott magával faragott hajcsatokat, pipákat, félkész hegedűt, különféle alakokat, amelyeket apró magvakból például cseresznyemagból készített. Régi iskoláról, szokásokról szóló történeteket hallhattunk Kovács Antal nyugalmazott tanár úrtól, és emellett gyors fejszámolási technikájával is elkápráztatta a gyerekeket. Tösmagi Lászlóné a méhészetről beszélt, és a méhek „termékeit” – méz, propolisz – mutatta meg. Elmesélte, hogyan épül fel a méhcsalád, kinek mi a feladata, és azt is, hogy hogyan készül a méz, mi a pörgetés. Végül pedig meg is kóstolhattuk a különféle mézeket. Udvari Zsolt 6. osztályos tanuló osztálytársainak megmutatta, hogyan kell halászhálót készíteni. A kosárfonás is egy régi algyői mesterség. Ezt is kipróbálták a tanulók: fűzfavesszőből játékokat készítettek. Az ajtódíszeket is az ősi mesterségek jegyében készítettük el, így a halászatról, halászléfőzésről, kosárfonásról, méhészetről, fazekas-, kovács- és cipészmesterségről készült alkotások színesítik az iskola folyosóit. A Tájházba az iskola minden tanulója ellátogatott, ahol olyan régi eszközöket láthattak a gyerekek, amelyekkel a hétköznapokban ma már nem találkoznak. A tanórákon elmélyülhettek a gyerekek a ma már ritkán látott cégérekben és a már nem használatos mesterségnevekben, amelyekre leginkább csak a vezetéknevek emlékeztetnek.

Hagyományainkhoz híven más témában is vártuk a szülőket az Önkéntesség napjára. Kisné Kovács Andrea hajápolási tanácsokat adott tinédzsereknek, valamint tökből különböző faragványokat és decoupage-technikával termésképeket készített Bakosné Terhes Anita, Csányi Anikó, Hégely Mariann és Vidács Tiborné az 5. b osztályos tanulókkal. Az 1.a osztályban Bezdán Mihály mesélt a vonatokról, az 1.b-sekkel Izbékiné Cseuz Gabriella és Tösmaginé Radics Annamária készített betűfát. A 3. osztályosok kézműves foglalkozáson gyöngyöt fűztek és készülődtek a karácsonyi vásárra Zombori Mariann, Szekeres Károlyné, Csányi Anikó és Horváthné Nemes Nikolett segítségével. Az alsósok a rendőrség közreműködésével kerékpáros akadályversenyen tehették próbára ügyességüket, valamint karjelzésekkel gyakorolhatták a forgalom irányítását.

Köszönjük vendégeinknek és vendéglátóinknak, hogy színessé és érdekessé tették ezt a hetet tanulóink számára.

 

Szabó Leonóra