Egészséghét, 2010.

 

Iskolánkban 2010. május 10-14. között szerveztük meg az Egészséghetet. Programunkat a hagyományoknak megfelelően változatos tevékenységekkel bővítettük, így az egészségmegőrzés, lelki egészségre nevelés és drogprevenció, egészséges táplálkozás és a sport kiemelt helyen szerepeltek.
Programunkat a TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0049 pályázaton kívül az Arcadia- Reklám Kft, a Szegedi Tini Telefon Egyesület, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium valamint a Jóga a Mindennapokban Egyesület támogatta.
Ezen a héten a tanórákon kiemelt szerepet kapott az egészséges életmód, egészséges táplálkozás téma. Gyümölcs- és zöldségnapokat szerveztünk a tanulóknak.
Schád László, az iskola pszichológusa a témahét keretében délutáni foglalkozást tartott a 7. b osztálynak. Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a lelki egészség.
Ahhoz, hogy az ember kiegyensúlyozott legyen, szükség van művészetre. Vizsolyi Lívia fagottművész és a Kosztándi Vonósnégyes a lelki egészség ápolásának céljával látogatott el május 13-án Algyőre, és a Faluházban egy csodálatos koncertet adott a tanulóknak.
Az Egészséghét záró rendezvényére május 14-én délután került sor, ahol 120 tanuló és 39 felnőtt – szülő és pedagógus – vett részt. Erre a napra kiállítást készítettünk az egészség heti programokon készült alkotásokból. A vérnyomás, testtömeg, testzsír mérést az iskolai védőnő végezte. A jelenlévő felnőttek közül 29-en kitöltötték az Arcadia Reklám Kft. által küldött egészséges életmóddal kapcsolatos kérdőíveit, melyekkel nyereménysorsoláson vehetnek részt. Egyik helyszínünkön a résztvevők egy parlagfűvel kapcsolatos totót tölthettek ki, s ezáltal felmérhették, hogy mennyire ismerik a növényt. A tanulók Elmex fogkrémeket és szórólapokat kaptak, majd feldolgoztak egy fogápolással kapcsolatos mesét. Gyógyteákat is készítettünk, ahol vitamin tablettákat osztottunk, illetve kóstoltattunk az érdeklődőkkel. Graham lisztből kenyeret sütöttünk, amit hagymakrémmel, padlizsánkrémmel megkenve és zöldségekkel díszítve kínáltunk a jelenlévőknek. A zöldség- és gyümölcsszobrászat nagy sikert aratott, itt a gyerekekkel együtt a szülők is aktívan tevékenykedtek. Fűszeres rizsből finom csemegéket készítettünk, melyet a résztvevők szintén megkóstoltak. Természetesen ezen a napon is szerepet kapott a mozgás, játékos versenyek színesítették a programot. Újdonságként jógázhattak a gyerekek képzett jógaoktató irányításával. A Szegedi Tini Telefon Egyesület szervezésében kortárssegítő fiatalok vetélkedőt szerveztek a tanulóknak, melynek végén a nyertesek értékes ajándékokat vehettek át. A programot a vetélkedő és az aszfaltrajzverseny eredményhirdetésével zártuk. Nagyon kellemes hangulatban eltöltött napot tudhatunk magunk mögött.

Leléné Gonda Irén az egészségnevelési munkacsoport vezetője
Szabó Leonóra TÁMOP szakmai vezető