Comenius - Projekttalálkozó Olaszországban, 2010.

Comenius Egész életen át tartó tanulás Iskolai Együttműködési Program

Projekttalálkozó Olaszországban

 

Iskolánk ebben az évben bekapcsolódott a Comenius Egész életen át tartó tanulás Iskolai együttműködések programjába. A Comenius akció célja, hogy hozzájáruljon a közoktatás minőségének fejlődéséhez, erősítse annak európai dimenzióját, illetve segítse a nyelvtanulást. Az Iskolai együttműködések lehetővé teszik, hogy európai közoktatási intézmények nemzetközi együttműködés keretében együtt dolgozzanak valamilyen közös témán, a munkába a lehető legtöbb osztályt és pedagógust bevonják. Intézményünk a „Celebrating Together – Ünnepeljünk együtt” című projektben vesz részt egy-egy spanyol, angol, holland, lengyel és olasz iskolával együtt.

2010. május 19-23. között az olaszországi Troia városában zajlott a program harmadik projekttalálkozója. A találkozón a résztvevő országok: Spanyolország, Anglia, Hollandia, Lengyelország, Olaszország, Magyarország partner-intézményeinek képviselői vettek részt. Az Algyői Általános Iskolát Iván Zsuzsanna, Leléné Gonda Irén, Süli Zsuzsanna és Janek Erzsébet képviselte. A találkozó első napján munkamegbeszélés keretében az intézmények koordinátorai számoltak be az intézményükben folyó projekttevékenységről, amely ebben a félévben a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódott. Bemutatták a húsvétról szóló füzetüket, a DVD-felvételt, amelyből a projekt végére egy közös filmet állítanak össze, átnyújtották a tanulók által készített ajándéktárgyakat, és továbbadták az iskolák a kabaláinak fotóalbumát. A második napon a következő időszak tevékenységeinek egyeztetése, megbeszélése folyt. A találkozó során betekintést nyertünk a vendéglátó iskolában folyó oktató-nevelő munkába, ugyanis órákat és foglalkozásokat látogattunk. Valamennyi osztály angol nyelvű műsorral kedveskedett, melyekben bemutatták a vendégek hazáját, közismert dalait, táncait. A házigazdáink vendégszeretetét jelezte, hogy a helyi önkormányzat,Troia püspöke és az iskola szülői munkaközössége is fogadást adott a projekttalálkozó résztvevőinek. A találkozó harmadik napján római városnézéssel kedveskedtek az olasz házigazdáink, bemutatták nekünk  fővárosuk legszebb nevezetességeit.

A projekt angol, lengyel, holland, olasz, spanyol résztvevőit hamarosan az algyőiek is megismerik, ugyanis 2010 novemberében a következő találkozó színhelye Algyő lesz.

Janek Erzsébet angol nyelvtanár