Algyői Zöld Diákparlament IV. ülése

Az Algyői Zöld Diákparlament IV. ülése


Az Algyői Zöld Diákparlament 2011. március 25-én tartotta negyedik ülését a Polgármesteri Hivatal dísztermében. A diákparlamenten az 1-8. osztályok két-két tanulója képviselte az osztályközösséget. A diákképviselőket Bereczné Lázár Nóra közoktatási, ifjúsági és sportreferens köszöntötte, majd ünnepélyesen fogadalmat tettek az első alkalommal résztvevő diákképviselők, ill. a régebbiek megerősítették fogadalmukat:
„Én ………, az Algyői Zöld Diákparlament tagja, ünnepélyesen fogadom, hogy óvom és védem a település értékeit. Tisztelem és becsülöm természeti és épített környezetünket. Felelős vagyok tetteimért, vállalom cselekedeteim következményeit. Igyekszem minél több ismeretet megszerezni, és úgy élni, hogy példát mutassak a környezetemben élőknek.”
A diákparlament elnökének, Kutasi Leventének az irányításával a diákok beszámoltak az Algyői Zöld Diákparlament éves tevékenyégéről: Víz Világnapjától a Föld Napjáig tartó egyhónapos rendezvénysorozat, KEOP pályázat záróvetélkedő általános- és középiskolásoknak, papírgyűjtés, zöldügyeletesek munkája, megyei természetismereti vetélkedő, zöldkártyás és zöldleveles jutalomút, látogatás a Palicsi Állatkertben és a Hortobágyi Madárkórházban, erdei iskola Egyházaskozáron és Bükkszentkereszten, kirándulás a hebertsfeldeni testvértelepülés diákjaival, évszaktúra – ősszel kerékpározás, télen gyalogtúra a töltésen, látogatás a Szegedi Vadasparkban, karácsonyi vásár, öko-hét az almával, kalandtúra Őszapóval és barangolás a tudás birodalmában – iskolába csalogató rendezvényeink, papírgyűjtés ősszel és tavasszal, tanösvény járőrözés, cikkek írása környezetvédelmi témában az Algyői Hírmondóba, részvétel a régiós diákparlamenten. Ezt követően összegyűjtöttük a településen bekövetkezett változásokat, újításokat, építkezéseket.
Az ülés végén határozatokat és javaslatokat fogalmaztunk meg, melyet a beszámolóval együtt fogunk átadni a település vezetőinek. A diákparlament lezárásaként megöntöztük a 2008-ban elültetett szomorúfüzet és közös fotót is készítettünk.

Boldizsár Anna 8.b osztályos tanuló

 

2011. március 25-én megtartott IV. ülésén úgy határoztunk, hogy a természetes és épített környezetünk megőrzésére vonatkozó javaslatainkat, észrevételeinket továbbítjuk Önök felé.
Kérjük, hogy az alábbiakat vegyék figyelembe döntéseik meghozatala előtt.

Szeretnénk:

o    ha a településen több betonozott út lenne
o    ha felújítanák a Játszóházat a közös délutáni programokhoz
o    ha Algyőn Teaház nyílna
o    ha a buszmegállók üvegeire nem ragasztanának hirdetéseket, lehetőség szerint ezeknek egy külön táblát lehetne biztosítani
o    ha Algyőn újból lenne piac (ÖKO-piac), ahol helyi termelőktől tudnánk megvásárolni a helyi biotermékeket
o    ha a településen kerékpárút lenne
o    ha a szúnyogok elleni védekezést környezetbarát módszerekkel oldanák meg
o    ha a szelektív hulladékgyűjtő sziget több lenne, melyeket gyakrabban ürítenének
o    ha gyakrabban lenne szemétszüret a településen
o    ha parlagfű mentes lenne a település
o    ha településünkön esővízgyűjtő kerülne kialakításra
o    ha nagyobb figyelmet fordítanának a kóbor kutyákra, macskákra
o    zebrát, kerékpárutat és közlekedési táblá(ka)t az új iskola környékén a biztonságosabb közlekedés érdekében

Vállaljuk:
-    hogy településünk meglévő értékeire, tisztaságára vigyázunk
-    felhívjuk iskolatársaink és a lakosság figyelmét erre is
-    több akciót szervezünk céljaink elérése érdekében: szemétszüret, őrjárat a tanösvényen, hulladékgyűjtés, stb.

Az Algyői Zöld Diákparlament képviselői kérik a település képviselőit, hogy a határozat az önkormányzatban kerüljön megvitatásra és az eredményéről írásban tájékoztassák őket.


Algyő, 2011. március 25.                                 


Kutasi Levente
Algyői Zöld Diákparlament elnöke