ZölDiák – zöld hírek diákszemmel: „Zöld” karácsony" , 2012.

ZölDiák – zöld hírek diákszemmel

„Zöld” karácsony

A fogyasztói társadalmunkban a termelők és forgalmazók célja az, hogy minél többet vásároljunk, pazaroljunk, fogyasszunk. A karácsony is a fogyasztás ünnepe lett manapság, amit persze nem ünnepelnünk kellene, hanem restellnünk. Karácsonykor fogyasztjuk a legnagyobb mennyiségű energiát, étkezünk legtöbbet szükség felett, termeljük a legtöbb hulladékot és szennyezzük legjobban a környezetünket. Nem csupán környezetünk védelmét biztosítja a „zöld karácsony” megvalósítása, de ez az egyik legsikkesebb mód a karácsonyi ünnepek leforgatásához. Összeszedtünk egy-két tuti tippet az öko-karácsonyhoz:

-          Az előkészületeknél a legfontosabb a szervezettség: ha időben elkezdjük a karácsonyi előkészületeket, kimaradunk az ünnepeket megelőző őrületből és így kevésbé költekezünk majd feleslegesen.

-          A karácsonyi vásárlást a tudatos vásárlás elvei alapján végezzük: elsősorban hazai, szezonális terméket vásároljunk. Vigyünk magunkkal táskát és ne fogadjunk el nejlon zacskót!

-          Környezetbarát kartonból készítsünk egyedi karácsonyi üdvözlőlapokat, akiket interneten el tudunk érni, azok számára küldjünk saját tervezésű e-lapokat.

-          Öko megoldás a karácsonyfára a gyökeres fenyő, amit az ünnepeket után ki tudunk ültetni a kertbe.

-          Természetes alapanyagokból (termésekből, papírból, só-liszt gyurmából, agyagból) könnyen készíthetünk környezetbarát díszeket és füzéreket.

-          Égősorok helyett energiatakarékosságból használjunk gyertyákat. Óvatosabban kell velük bánni, de sokkal hangulatosabbak, mint az áramfogyasztó égősorok.

-          Kerüljük a túlcsomagolt ajándékokat, sokkal több örömet tudunk szerezni saját készítésű karácsonyi ajándékokkal – különösen sikeresek a házilag készített finomságok.

Ajándékok csomagolásánál remek és trendi megoldások a textíliák is.

-          Az ünnepek alatt – akármennyire is próbáljuk elkerülni a pazarlást és a túlcsomagolást –, akkor is lesz bőven hulladékunk. A hulladékot szelektíven gyűjtsük össze, amit tudunk tegyük el jövőre (pl. díszdobozok, dísztasakok, szalagok stb.).

A zöld karácsony megvalósítása nem jár sok lemondással, csupán egy kis odafigyelésre van szükség. Minél többen tartunk természetbarát öko-karácsonyt, annál szebb és kíméltebb marad a környezetünk.

Algyői Zöld Diákparlament