"Megmondjam, hogy Te hogyan?"

A program a KAB-ME-12-7937 pályázati program keretében valósul meg.

 

„Megmondjam, hogy Te hogyan?”

Serdülő – szülő fejlesztő program

Saját tapasztalataink is, de a serdülő és ifjú felnőtt korosztályt kutató szakemberek részéről is ismertetett, hogy a mai fiatalok ebben a gyorsan változó, az előző generációtól eltérő értékeket előnyben részesítő, a tömegkommunikáció által erősen befolyásolt világban magányossá válnak. Csökken a családok nevelési eredményessége. A közösségi terek elveszítik a jelentőségüket, a fiatalok marginalizálódásának következménye a pszichés betegségek szaporodása, a legális és illegális drogok használatának növekedése, a kriminális veszélyeztetettség.

Véljük, hogy szülők és serdülők közös programjában javulhat az együttélő generációk konfliktus- és feszültségoldó hatékonysága. A szülő – serdülő személyes fejlődést szolgáló tréningprogram az egymás értését szolgáló kommunikáció javítására, feszültségcsökkentésre, drog-elutasító magatartásra szolgál.

Várt hatás:

A serdülő – szülő csoport megszerveződése segítheti a szülői, családi és segítői szerepkörök tudatosítását, a szükséges információk és készségek megszerzését és az eredményes szocializációhoz elengedhetetlenül szükséges családi és közösségi kohézió kialakulását vagy erősítését.

Biztosítható a bekapcsolódó fiatalok egészségesebb személyiségalakulása.

Aktuális feladat:

A szülő – serdülő csoportba várunk 8-9 fő szülőt, és 8-9 fő serdülőkorú gyermeket (13-19 éves korig, nem a résztvevő szülők saját gyermekit). A 10 alkalommal megtartandó, összesen 30 órás projektben foglalkozunk a felnőtt-serdülő kapcsolat szerepfeszültségeinek csökkenésével, az eszköztáruk bővítésével, ezáltal elősegítve a feszültségmentesebb, alkalmazkodásra képesebb, ugyanakkor jobb önérvényesítési készségű személyiségalakulást. A feszültségek csökkenésével, a mintanyújtó magatartás beépülésével várható a résztvevők, és a mozgásterükbe kerülők ’pótszer mentes’ életviteli motivációjának javulása, ezáltal a program drogprevenciós hatékonysága érvényesül.

A program nagy valószínűséggel keddi vagy csütörtöki napokon 17-19,30 órakor lesz megtartva 10 találkozással.

A programra Leléné Gonda Irén tanárnőnél lehet jelentkezni az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában. Jelentkezési határidő: 2013. február 15. Első foglalkozás időpontja: 2013.február 19. vagy 21.

 

 

Schád László

programkoordinátor