Regionális Zöld Diákparlament, Gyomaendrőd (2013)

Regionális Zöld Diákparlament Gyomaendrődön

2013. március 12-én Gyomaendrődön került megrendezésre a Dél-alföldi Zöld Diákparlament V. ülése. Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola szervezésében 2009-ben került sor az első regionális diákparlament megrendezésére, melynek témája „Energiaválság zöld Diákszemmel” volt. Az idei évben a gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola szervezte meg a 16 dél-alföldi régió ökoiskoláinak a diákparlamentet, amelyre a papírral kapcsolatban hívták meg az általános és középiskolás diákképviselőket együttgondolkodásra. A megnyitó során köszöntőt mondott Ágostonné Farkas Mária igazgatónő, Várfi András Gyomaendrőd város polgármestere és Saly Erika, az Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézet munkatársa, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület elnöke. A diákparlamenten három szekciókban szólhattak hozzá, mondhatták el javaslataikat, véleményeiket a diákok:

- Erdő szekció: erdőtelepítés, az erdők helyzete hazánkban és a világban, vezetője: Czanka Gábor, a Körös-Maros Nemzeti Park erdészeti felügyelője.

- Papír szekció: a papírgyártás folyamata, környezeti hatásai, vezetője: Szőke Zoltán, a Gyomai Kner Nyomda Zrt. termelési igazgatója.

- Újrahasznosítási szekció: a szelektív gyűjtés, a papír újrahasznosítása, vezetője: Saly Erika, az OFI munkatársa, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület elnöke és Bonyhádiné Pásztor Enikő, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület környezeti nevelője.

Az Algyői Zöld Diákparlamentet Bezdán Dóra 8.a és Horváth Laura 6. osztályos tanuló képviselte. A diákparlamentre „beugróként” papírból készült alkotásokat vittünk: tojástartóból malacot, katicát, hulladékokból készítettünk nárciszt, asztali díszgömböt és könyvfaló szörnyecskét. A szünetben megnézhettük a papírmerítést és az abból készült különleges tárgyakat is. A három szekció közös munkájaként állásfoglalásokat fogalmazott meg a diákparlament, amelyet határozatban fogadtak el a diákok. A diákparlament lezárásaként – a hagyományainkhoz híven – a gyomaendrődi iskola udvarán elültettünk közösen egy fát és az érdeklődők ellátogathattak a Gyomai Kner Nyomda üzemébe.

Bezdán Dóra 8.a és Horváh Laura 6. osztályos zöld diákképviselők