2013. márc. 14., Negyedik program

Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola a „Fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampány megvalósítása Algyőn” című KEOP-6.1.0/A/11-2011-0159 számú pályázatának gyakorlati megvalósítása  2012. május 7-én kezdődött el.

A projekt legfőbb célja:

A fenntartható életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták elterjesztése információs eszközök (szemléletformálás, tájékoztatás, képzés, stb.) segítségével.

A 4. rendezvény tevékenysége röviden:

A kampány negyedik rendezvényét 2013. március 14-én tartottuk, a 7. és 8-os tanulóink számára. A tanulók „A hülyeség kora” című filmet nézték meg. A film a jövőben játszódik, de a cselekvői a jelen következményeiben élnek. A történész által felkutatott archív filmfelvételek ma élők történeteit mutatják be, azokat amelyek következményeként a bolygónk kietlen pusztasággá változott. A tanulók így egyszerre láthatták az okokat és a következményeket. Ennek hatására még inkább beláthatták, hogy az ember cselekedeteiért felelősséggel tartozik.

A gyerekek tanulmányozhatták a „Globalizáció light” c. kiadványt és a témához kapcsolódó hasznos internetes oldalakat. A rövid összefoglaló anyag az ifjúság stílusában járja körül a különböző, aktuális környezetvédelmi problémákat. A KÖRLÁNC Országos Egyesület szakemberei segítettek a film és a szakirodalom értelmezésében. Az előadás és az interaktív foglalkozások a fenti témákhoz kapcsolódtak. Nagy hangsúlyt fektettek az éghajlatváltozás okainak feltárására. Plakátokat készítettek. A legnépszerűbbek azonban a fenntarthatóság pedagógiájára épülő játékok voltak.

Az ökológiai lábnyom fogalmával is  megismerkedtek, és saját családjukra vonatkozóan számításokat végeztek.

„Gazdálkodj okosan!” címmel ötletpályázatot hirdettünk a hetedikes diákoknak. A tanulóknak egy hónapon át kell figyelniük családjuk fogyasztási és életmód szokásait, majd javaslatokat kell tenniük az esetleges fenntarthatósági szempontból kedvezőtlenek megváltoztatására.

Az első hat helyezett jutalmul környezettudatos életmódra nevelő társasjátékot kap.