2014. ápr. 17., Ötödik program

Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola a „Fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampány megvalósítása Algyőn” című KEOP-6.1.0/A/11-2011-0159 számú pályázatának gyakorlati megvalósítása  2012. május 7-én kezdődött el.

A projekt legfőbb célja:

A fenntartható életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták elterjesztése információs eszközök (szemléletformálás, tájékoztatás, képzés, stb.) segítségével.

Az 5. rendezvény tevékenysége röviden:

A kampány negyedik rendezvényét 2013. április 17-én tartottuk, a 3. és 4-es tanulóink számára. A tanulók az „Otthonunk” című filmet nézték meg. A film érdekes megoldást választott a Föld, mint élő bolygó veszélyeztetettségének bemutatására. A jelen felvillantása után új technológiával vetítette elénk a sajnos közelinek tűnő, ijesztő jövőt. A gyerekek számára elgondolkodtatóak voltak a feltárt adatok, tények, a számukra még megfoghatatlan környezetszennyezés okozta következmények.

A diákok olvasgathatták Gévai Csilla „Nagyon zöld könyv”-ét és megismerhették a témához kapcsolódó hasznos internetes oldalakat. A könyv a gyerekek számára érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi a környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat. Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően, humorosan.

A KÖRLÁNC Országos Egyesület szakemberei segítettek a film és a szakirodalom értelmezésében. Az előadás és az interaktív foglalkozások a fenti témákhoz kapcsolódtak. Nagy hangsúlyt fektettek a globális környezet- és természetvédelmi problémák lokálissá vetítésére. A legnagyobb élményt azonban a fenntarthatóság pedagógiájára épülő játékokkal teli csoportfoglalkozások voltak.

Az ökológiai lábnyom fogalmával is megismerkedtek, és saját családjukra vonatkozóan számításokat végeztek.

„Bringázz a suliba!” címmel vetélkedőt hirdettünk a negyedikes diákoknak. A tanulók csapatokat alkottak, és egy hónapig vetélkednek, hogy kinek, melyik csapatnak sikerül növelni a kerékpárral járó tanulók számát. A legtöbb pontot gyűjtött csapat minden tagja értékes kerékpáralkatrész csomagot kap.