Zöld hírek

Zöld hírek diákszemmel

Spórolás környezetvédelemmel 5 pontban

  1. 1. Költsünk kevesebbet gyógyszerre!

Ha még nem tennénk, válogassuk meg a háztartási szemetet, szabadítsuk fel a kukánk nagy részét a szelektív hulladékgyűjtéssel! Elég akár egy kéznél lévő kukazsák, amibe az újrahasznosítható papír, műanyag- és üvegszemetet vegyesen gyűjtjük, majd az Algyőn sok helyen megtalálható „szuperkukákba” (szelektív

szemétgyűjtőkbe) a helyszínen kiválogatjuk. És az eredmény? Kevesebb elégetett hulladék, kisebb fa-, kőolaj- és földgázfelhasználás, végeredményben egészségesebb környezet, ami megőrzi az egészségünket, csökkentve a gyógyszerfogyasztásunkat és -kiadásainkat is. Jó tanács: a műanyag palackokat és a szintén a műanyagok között gyűjtendő, kiöblített gyümölcsleves és tejes dobozokat tapossuk laposra, hogy ne levegővel, hanem ipari nyersanyaggal legyenek tele a kukák.

 

 

  1. 2. Költsünk kevesebbet a kertre!

A lebomló növényi hulladékokból rakott „szemétdomb” igazi kincset rejt: a komposztot. Ne égessük el a nedves leveleket, gallyakat, mert súlyosan légszennyező a füstje, ne dobjuk ki a lenyírt füvet, a zöldségek, gyümölcsök lepucolt héját, szárát, a teafüvet, kávézaccot, tojáshéjat, inkább kertünk egy árnyas, szellős részén állítsunk fel egy komposztálót, például egy közvetlenül a talajra elhelyezett fakeretet. A komposzt kiváló trágya, új életet varázsol a kertünkbe. Jó tanács: a citrom, narancs, banán héja nem való a komposztba, de a mag igen, a citrom, narancs és datolya magja még ki is csírázik a komposztban, utána csak át kell ültetni cserépbe a szaporításhoz.

 

  1. 3. Csökkentsük a vízdíjat!

Kerti öntözéshez gyűjtsük össze az ingyenes csapadékvizet! Algyő éghajlati viszonyai mellett elméletileg 100 négyzetméter tetőről egy évben több mint 50 köbméter, azaz 30 ezer forintnyi vizet is össze lehetne gyűjteni, ráadásul ez az egyéb vizeknél jóval egészségesebb (megfelelő hőfokú, lágy, vegyszermentes) a növények számára.

 

  1. 4. Csökkentsük az áramszámlát!

A környezetszennyező, állandó öntözést kívánó és Algyőn tájidegen pázsit helyett kialakíthatunk évi párszori kaszálással megelégedő, őshonos fajokban gazdag, madárbarát virágos kaszálót is, amely ma már nemcsak a szakemberek szemében szebb. Az Év kertje 2011 díjat például egy hazai fa-, cserje- és évelőfajokban gazdag, tiszai kaszálóréttel elegyes kert kapta. Jó tanács: vegyük elő a kaszát: mind a zajszennyezés, mind a testmozgás szempontjából jobb eszköz, mint az elektromos (vagy motoros) kaszálógép, árban pedig töredékébe kerül!

 

  1. 5. Csökkentsük a hűtés- és fűtésszámlát!

A túlhűtés nem csak egészségtelen, de felesleges is: a legnagyobb nyári melegben a nappal zárt ablakok, beeső napfénynél sötétítés vagy lehúzott redőny, este kereszthuzat tökéletesen helyettesíti a légkondicionálót, amelyet amúgy sem falura, hanem a több fokkal melegebb nagyvárosok éjszaka is forró betondzsungeléhez terveztek.

A száraz, legalább egy éven át szárított fával való fűtés felébe kerül, mint a kevésbé környezetbarát (nem megújuló erőforrás) földgázzal való fűtés (a nedves fa égetésénél a fűtési energia 40%-a elvész, nem beszélve a nagyobb füstszennyezésről, úgyhogy időben gondoskodjunk a száraz tűzifáról és annak tárolásáról). Kerüljük a túlfűtést, ne hagyjuk, hogy szökjön a meleg, a legkisebb rést is érdemes betömni! Alkonyatkor eresszük le a redőnyöket! A folyamatos „szellőztetés” helyett napi 10 perc kereszthuzattal szellőztessünk télen is a legmelegebb órákban, így kevésbé hűl le a lakás, és elkerülhető a magas páratartalom, és az abban növekedő, mérgező fali penész. Jó tanács: Figyeljünk arra, hogy a nyílászárók cseréje, a kiegészítő falburkolat kötelező fűtéskorszerűsítéssel járhat. Új építésű házaknál a korszerű szigetelés már előírás, de itt is érdemes az alternatív energiaforrásokat vagy hőszigetelési módokat megvizsgálni: az egyre kedvezőbb árú napelemes, napkollektoros rendszerek, a nálunk kevésbé elterjedt zöld tető, megfelelő tájolás, élősövény, gyep és fák mind a téli fűtéshez, mind a nyári hűtéshez is hozzájárulhatnak. Megéri figyelni ezekre a részletekre!

Németh Éva 8.b osztályos tanuló és édesapja, Németh László

Zentán jártunk

Szeptember 7-én iskolánk 27 tanulója zentai jutalomkiránduláson vett részt. Gyors határátkelés után szerencsésen megérkeztünk a szerbiai városba, ahol a lakosság apraja-nagyja az 1697. szeptember 11-i csatára emlékezett, melynek során a keresztény sereg legyőzte a törököket. Ennek a csatának volt köszönhető, hogy hazánkban véget ért a 150 évig tartó török uralom. Kis csapatunk először a Tisza-parton megkoszorúzta a csata emlékművét, majd felmentünk a városháza tornyába, ahol gyönyörködtünk a csodás kilátásban, és egy tanulságos kiállítás során megismerkedtünk a híres csata történetével. Nekem legjobban a régi, még most is működő óraszerkezet tetszett. Ezután a vásárban nézelődtünk, kóstolgattuk a helyi édességeket, majd fagyiztunk. Nagyon köszönjük Herczeg József Polgármester Úrnak, hogy támogatta a tanulmányi kirándulásunkat.

Balázs Anna 6.a osztályos tanuló

 

Sportágválasztó az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában

Harmadik alkalommal hívtuk meg tanítványainkat és szüleiket az iskolánk kiemelt sportágai bemutatására. A célunk, segítséget adni a választásban, információkkal, bemutató edzésekkel. Helyszíneken betekintettünk az edzéseken folyó munkába:

-         kézilabdában a fiúknak Deák Tamás, a lányoknak 1-2-3. osztályokban Kovács Gabriella, 4-5-6. osztályokban Grandjean Gréta,

-         labdarúgásban Makra Zsolt,

-         úszásban Zsura Zoltán, Zsura Brigitta és Magosi Krisztina,

-         atlétikában Varga Ágnes és Retkes Zsolt.

Az emeltszintű testnevelésnél négy sportág közül lehet választani, alsóban heti kettő edzésre kell járni. A választható sportágak: úszás, kézilabda, labdarúgás és atlétika. A sportiskolában csak három sportág közül választhatnak a gyerekek: úszás, kézilabda és labdarúgás.

Csodálatos sportkomplexumok biztosítják a sportolási lehetőségeket: tornacsarnok, uszoda, labdarúgópályák. Köszönet a szülőknek, hogy eljöttek és érdeklődésükkel segítik iskolánk sportéletét! Szeretettel várunk minden tanulót az edzésekre!

Varga Ágnes testnevelő

 

SzeReTeD természettudományos diáklabor

Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola bekapcsolódott a SzeReTeD projektbe. Mit is jelent ez a mozaikszó? Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium. A 2012/2013-as tanévben épült meg a SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban a 21. századi elvárásoknak maximálisan megfelelő, fantasztikusan felszerelt labor. A régióból 18 iskola, közöttük mi is kipróbálhattuk a kísérletezés örömeit. Tanáraink, Iván Zsuzsanna intézményvezető, Zsoltné Kender Tünde, Malustyik Mihályné és Ficsór Barnabás 20 tanulót választottak ki a nyolcadikosok közül, akiket a legérdemesebbnek tartottak a feladat elvégzésére. A kémia laborban az alkáliföldfémekkel foglalkoztunk. Nekem a lángfestés tetszett a legjobban. Fantasztikus színeket láttunk. A bárium zöldre, a kalcium téglavörösre, a stroncium bíborpirosra festette a lángot. A fizika laborban áramkört állítottunk össze és különböző méréseket végeztünk el. Biológia órán egy sertés szívét boncoltuk fel és tanulmányoztuk a szív felépítését. Földrajzból talajvizsgálatokat végeztünk. Nekem nagyon tetszettek ezek a foglakozások. Izgalmas, érdekes és legfőképpen tanulságos volt. Máskor is szívesen kísérleteznék ebben a jól felszerelt, modern laboratóriumban.

Bezdán Dóra volt 8.a osztályos diákunk