Gombászás

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF 

2014. március 30-án nagyszerű program lehetőséget kínált az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola. Reggel találkoztunk a Szabadidőközpontnál, ahonnan tovább gördült a népes csapat. A közeli réten Hajdú Mihály algyői gombaszakértő tartott eligazítást. Felhívta figyelmünket, hogyan védekezzünk a kullancsok ellen, és ha találunk gombát, hogyan kell azt a földről felszedni.

A nagy réten elfértünk sokan, de bizony gombákat nagyon kellett keresni.  Az első gombát Üveges László találta meg, ami egy lila szárú pereszke gomba fajta volt.

 

A gombászás mellett sok élményben volt részünk, hiszen Berek Ágota néni az Ezerjófű egyesület vezetője fűszernövényeket talált.  Rengeteg kisállatot láttunk, főleg a gyíkok tetszettek nekünk; a szalmabálák is sok örömet okoztak.

Végül összegyűltünk és mindenki megmutatta Misi bácsinak a portékáját. Volt köztük ehető és mérgező is. Íme a lista milyen gombákat találtunk az algyői réten: lila tönkű pereszke, sárga géva gomba (száraz), szekszárdi csiperke, gyapjas tintagomba, kerti tintagomba, széles szájú pöfeteg (száraz). A legszerencsésebb és a legügyesebb  Pácza Dániel 1.a osztályos tanuló volt, ő gyűjtötte a legtöbb gombát ezen a délelőttön.

Boldogan ültünk fel a biciklikre és vittük haza a gombát.  Aki szerencsés volt otthon finom ennivalót készíthetett belőle.

Köszönjük ezt a nagyszerű vasárnapi programot!

Canjavec Panna, Karasz Luca 3.a osztályos tanulók