"Öko-hét - alma"

Almakirály / Almakirálynő verseny

Október 13-22. között iskolánkban az idei Öko-hét témája az alma volt. Ezekben a napokban a tanórákon és a tanórán kívüli foglalkozásokon az almával ismerkedtek meg diákjaink különböző módokon.

Almával kapcsolatos szólásokkal-közmondásokkal, almáról szóló történetekkel, mesékkel, dalokkal ismerkedtek meg, számoltak az alma tömegével, osztották részekre, almafajtákat kerestek a neten és a technika vagy rajz órák keretében különböző technikákkal készítettek almákat. Ezen kívül szerettük volna felhívni a diákok, és rajtuk keresztül a szülők figyelmét is arra, hogy minden nap együnk almát, mert nagyon egészséges, hiszen magas a nátrium-, foszfor- és vastartalma, valamint tartalmaz A-, B- és egy kevés C- vitamin mellett kalciumot, magnéziumot és káliumot is.

 

Iskolánk aulájában mesebeli almafát állítottunk fel, melyre minden osztálynak felkerül a gombokkal kirakott almája, ill. a fa köré rendezzük be az öko-héten készült almásabbnál-almásabb dekorációkat.

Az idei tanévben első alkalommal meghirdetett Almakirály és Almakirálynő versenyre 76 diákunk: 42 lány és 34 fiú nevezett nagyobbnál-nagyobb és szebbnél-szebb almával. A lányok versenyében: Almakirálynő lett Molnár Boglárka 2.a osztályos tanuló 579 grammos almával, aki oklevele mellé egy almatortát is kapott, II. helyezett lett Nyerges Emese 1.a osztályos tanuló 548 grammos almával és III. helyezett lett Tóth Virág 5.b osztályos tanuló 547 grammos almával. A fiúk versenyében: Almakirály lett Berek Csaba 1.b osztályos tanuló 629 grammos almával, aki oklevele mellé egy almatortát is kapott, II. helyezett lett Tóth Erik 4.b osztályos tanuló 521 grammos almával és III. helyezett lett Boldizsár Attila 6.a osztályos tanuló 517 grammos almával.

Különdíjban részesült: Forgó Dániel 3.a osztályos tanuló a „legnagyobb” almával és Szula Péter 6.b osztályos tanuló a legkisebb 7 grammos almával.

Minden diákunknak nagyon köszönjük az alma-versenyen való részvételt, zöldkártyáikat az osztályfőnökeiktől kapják meg.

 


Kisné Pányi Zsófia

Zöld Munkaközösség vezetője