Iskolakert

Iskolakert

2015. februárjában a TÁMOP-6.1.2.A-14/1

„Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú intézményekben valamint szabadidős közösségi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az iskolán kívüli szereplők bevonásával.”

című pályázat keretén belül megkezdődött iskolánkban az iskolakert programelem foglalkozásainak megvalósítása.

 

E programelem célja a tanulók ismereteinek és attitűdjének formálása a táplálkozás területén valamint a gyümölcsök, illetve a zöldségek, (fűszer)növények mint alapvető élelmiszerek termesztésével, feldolgozásával kapcsolatos gyakorlati ismeretek átadása, iskolakert kialakítása.

 

A program során az őszi és tavaszi (vegetációs) időszakban a tanulók az iskolakert kialakításán, fejlesztésén, fenntartásán dolgoznak. Kialakítják egy hosszútávon tovább fejleszthető iskolakert alapjait. A foglalkozások, kertészkedés alkalmával, a fizikai aktivitással párhuzamosan  kötetlen beszélgetések keretében szert tesznek elméleti tudásra is.

 

A programelem megvalósításában rengeteg segítséget kaptunk az Ezerjófű Algyői Egészségvédő Kör Közhasznú Egyesülettől, melynek vezetője Berek Ágota készségesen állt rendelkezésünkre, bármilyen kérésünk, kérdésünk merült is fel.

Segített megtervezni az iskolakertet, melyben a konyhakerti növények mellett helyet kaptak a gyógynövények is.

Köszönetünket fejezzük ki továbbá az egyesület tagjainak, hogy segítségünkre voltak az ágyások kialakításánál és gondozásánál, az ültetésnél és palántázásnál.

Köszönjük mindemellett a Gyeviép Kht-nak és vezetőjének, Katona Antalnak segítségét a kert kialakításában és termőfölddel való feltöltésében.

 

 

Eddigi tevékenységünk:

 

2015. márciusától a harmadik osztályosok bevonásával megkezdődtek a munkálatok az iskolakertben, mind elméletben, mind gyakorlatban.

Csíráztattunk kölest, retket, hajdinát, lucernát, melyek egészséges rágcsálnivalók a gyermekek számára.

A gyerekek nagy örömére palántáztunk, gyógyteákkal, gyógynövényekkel ismerkedtünk meg. A jó idő beköszöntével elkezdhettük művelni a kertünket is.

Ültettünk borsót, tököt, babot, hagymát, répát, gyökeret, kaprot, retket és még rengeteg konyhakerti növényt.

Palántáztunk paprikát, paradicsomot, bazsalikomot és kamillát. Sajnos nem mindegyik kis növénykénk maradt meg, de szerencsére tudtunk kiültetni belőlük.

Az Ezerjófű Egyesületnek köszönhetően kaptunk gyógynövényeket is a kertünkbe. Pl. zsályát, majorannát, citromfüvet, mentát, csalánt, bazsalikomot, kakukkfüvet, borsikafüvet, izsópot, stb

 

Legfontosabb teendőnk most a kert gyomnövényektől való tisztán tartása, a termés(ek) betakarítása. A retek már kiváló egészséges csemegét biztosít a gyermekek számára.

Feladatunknak tekintjük továbbá az iskolakert nyári gondozásának megszervezését, hogy a befektetett munka ne vesszen a nyár folyamán kárba.

 

A tanév igaz, hogy véget ért, de reméljük szeptembertől újult erővel folytatódhatnak a kerti munkálatok. A gyerekek nagyon élvezték a kertben való tevékenykedést és örömmel gondozták a kikelő kis növényeket.


Érdemes új ötleteket kezdeményezni és megvalósítani az iskolában, mert van rá fogadókészség a pedagógusok és a diákok körében, és ezáltal színesedik az iskolai élet!