Víz világnapjától a Föld napjáig tartó rendezvénysorozatunk programjairól (2009)

„Energia” pályázatunk óvodásoknak, családoknak

A Víz világnapjától a Föld napjáig tartó egyhónapos rendezvénysorozatunk „Energia” elnevezésű rajzpályázatára ismét nagyon sok óvodástól kaptunk rajzot. Az ovisok között a következő eredmények születtek:
I. helyezett lett Horváth Bálint (6 éves Süni csoport)
II. lett Lantos Szabina (6 éves Süni csoport)
III. helyezést ért el Szalontai Regina (6 éves Maci csoport);
emléklapot kapott: Zakar Zsanett (6 éves Süni csoport), Izbéki Flóra (6,5 éves Gesztenye csoport), Kertész Tekla (7 éves Gesztenye csoport), Pócsik Sarolta (6 éves Süni csoport) és Juhász Fanni (6 éves Süni csoport).
A színvonalas pályamunkák iskolai kiállításunk részei. Mindenkinek gratulálunk!

Hagyományainkhoz híven a családoknak is volt lehetősége pályamunkák elkészítésére: I. helyezett lett Németh Éva 3.b és családja, II. lett Oláh Dániel 4.b és családja, III. helyezést ért el Pap Roland 4.b és családja és Lengyel Márk 1.b és családja.
Köszönjük a családok aktív közreműködését!


Programok, előadások, rendhagyó órák

Az Algyői Általános Iskola Zöld épületében Természetvédelmi témájú mobilkiállítást tekinthettünk meg egy héten át, az egy hónapos rendezvénysorozatunk keretében. A tárlat anyagát – fokozottan védett madárfajok, Magyarország Nemzeti Parkjai, védett gombák és zuzmók, halak, kétéltűek, hüllők, stb. – a Kiskunsági Nemzeti Park bocsátotta rendelkezésünkre a Megyezöld Napok pályázat keretében. E pályázat segítségével tanulóink környezetvédelmi, természetvédelmi témákban előadásokon vettek részt a Kiskunsági Nemzeti Park előadóival, Ábrahám Krisztiánnal és Albert Andrással. Az előadás témái: Hogyan mentsük meg a Földet?,  A globális felmelegedés következményei,  Az Energia legyen veled!,  A Kiskunsági Nemzeti Park védett értékei,  Megfordulhat még a világ,  A Fehér-tó madárvilága. Ábrahám Krisztián a lakosság számára is tartott előadást az Algyői Faluházban Hogyan mentsük meg a Földet? címmel.  Ábrahám Krisztián terepi foglalkozása során 30 tanuló ismerhette meg a Fehér-tó növény- és állatvilágát.
Kiss Tibor algyői építész előadása is érdeklődést keltett a tanulók körében. A diákok megtudták, hogyan kell és érdemes házat építeni a megújuló energiák felhasználásával.
Márity Anikó a DÉMÁSZ munkatársa tájékoztatta iskolánk felsős gyermekeit az öko-programjaikról, amely nagy figyelmet és érdeklődést váltott ki.


Fórum

Az idei tanévben árpilis 23-án rendeztük meg Föld napi Fórumunkat a Faluházban, amelyet Öko-házat építünk című jelenettel nyitottak meg iskolánk 8.b osztályos tanulói, felkészítő tanáruk Malustyik Mihályné. Legnagyobb örömünkre elfogadta meghívásunkat: Fróman Gábor az önkormányzat műszaki előadója, Zsura Zoltán a Borbála Fürdő vezetője, Dr. Majó Zoltán egyetemi adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központ gazdasági vezetője,  Bukor József vállalkozó, geotermikus energiával foglalkozó szakember, Dedovics  Zoltán villanyszerelő és Ábrahám Krisztián a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa; fórumunkat megtisztelte jelenlétével Molnárné Vida Zsuzsanna alpolgármester asszony is. A Fórum a vendégeink rövid bemutatkozásával kezdődött, majd a gyerekek feltették felmerülő kérdéseiket a vendégekhez pl. Algyőn használnak-e napelemet? Az új iskola tervezésénél figyelembe veszik-e a megújuló energiaforrások felhasználását? Megtudhattuk Dedovics Zoltántól, hogy egy új találmány kerül kipróbálásra településünkön: az utcai lámpák alatti betonban érzékelőket helyeznek el, amely összegyűjti a felette elhaladó autók, kerékpárok energiáját és ezzel képesek lesznek a lámpát működtetni. Elmondhatjuk, hogy kérdéseinkre minden esetben érthető és kimerítő válaszokat kaptunk.


Zárónap

Április 24-én hagyományainkhoz híven játékos vetélkedővel zártuk a Víz világnapjától a Föld napjáig tartó egyhónapos rendezvénysorozatunkat. A megszokottól eltérően az idei tanévben új helyszíneken állítottuk fel az állomásokat: a Sárga és a Fehér iskola udvarán, a templom melletti pályán ill. a töltés melletti erdőben, a tanösvény elején, végén és a Piac téri játszótéren. Nemcsak az új helyszínek, de a feladatok is elnyerték diákjaink tetszését. Az idei tanévben az állomásokon minden feladat a „energia, megújuló energiaforrások” köré csoportosult: volt találós kérdés, hulladékhorgászat, erdőséta tükörrel, rejtvények, anagrammák, energiateszt, gombavadászat bekötött szemmel és célbadobás tobozzal, képkirakó és háztervezés; a zárónapi játékos vetélkedő lezárásaként minden osztály 1-1 élőképet mutatott be. A zárónap versenyén az osztályok az alábbi eredményeket érték el:
1-2. évfolyamon: I. helyezett lett az 1.a és a 2.osztály, II. lett az 1.b osztály; 3-4. évfolyamon: I. helyezett lett a 4.a osztály, II. lett a 4.b osztály, III. lett a 3.a osztály és IV. lett a 3.b osztály; 5-6. évfolyamon: I. helyezett lett a 5. osztály, II. lett az 6.b osztály és III. lett a 6.a osztály; 7-8. évfolyamon: I. helyezett lett a 8.b osztály, II. lett a 8.a osztály, III. lett a 7.a osztály és IV. lett a 7.b osztály.
A beszámolót készítette Szivacski Angéla és Koczka Ágnes


A zárónapi forgatagban született vers:

N. Rgia

Hol dolgozik a napelem,
nyugodtan hajtom le a fejem,
mert az áramot nem én fizetem,
hanem magamnak termelem.

Fűtésre sincs gondom,
mert azt én megoldom,
erre a nagy megoldás:
napkollektor semmi más.

Természetem felhasználom,
kertem esővízzel locsolgatom.
Már az autókat sem kedvelem,
inkább kerékpárral közlekedem,
mert az kíméli a környezetem.

Írták: Bakó Attila, Tóth Márió, Sándor Márk és Bodó Zoltán 7.b osztályos tanulók.