Erdei iskola a Mátrában

Erdei iskola a Mátrában

Elérkezett a hatodikosok számára a várva várt nap! Mi is történt ekkor?  Alapos előkészületek után utaztunk a Mátrába, egy hetet tölthettünk a festői környezetben található kis településen, Parádfürdőn. Az egyhetes program keretében megismerkedtünk a Mátra nevezetességeivel, növény- és állatvilágával, ellátogattunk az egykori üveggyártó üzembe, ahol még az üvegfúvást is kipróbálhattuk. Pócs István erdész bácsi elkalauzolt minket a Mátra legnagyobb vízeséséhez  az Ilona-völgyi vízeséshez. A 8 km-es túra során faismeretet, erdőgazdálkodást  tanultunk tőle.   Számos felejthetetlen túrában volt részünk, eljutottunk a hazánk legmagasabb pontjára, a  Kékes-tetőre is. Gyönyörű panoráma tárult elénk: Galyatető, Gyöngyös, Parádfürdő, Sástó, sőt a távolban megpillanthattuk a siroki várat is.

A természet szépsége, érdekessége: miközben aranyesőbokrok pompáztak, mi gyerekek hócsatáztunk.  Hazafelé tartó utunkon eljutottunk a több mint 300 éves Rákóczi-fához. Nagy örömet jelentett egy foltos szalamandra előbukkanása. Az est folyamán élményeinkről rajzokat és leíró fogalmazásokat készítettünk. A sástói kirándulás során megtudhattuk, hogy a kilátó egykor algyői fúrótorony volt. Ki gondolta volna? A siroki várban tett látogatásunk pedig egy rendkívüli történelemórát jelentett, még a korhű jelmezeket is magunkra ölthettük.

 

Az idő gyorsan repült a Mátrától a Mátra Múzeum gazdag gyűjteményének megtekintésével búcsúztunk.

Köszönjük szüleinknek, iskolánknak, hogy lehetővé tették számunkra a program megvalósulását, a természeti és épített környezetből gyűjtött sok-sok élményt. Mindig szívesen gondolunk vissza az esti beszélgetésekre, a szalonnasütésre, a játékos foglalkozásokra.

 

Nagy Olga 6.b

Erdei Iskola - Mátra