Hon- és népismereti témahét: 2020. szeptember 21-25.
Fedezzük fel együtt nemzeti értékeinket!
Az idei évben hagyományainkhoz híven, szintén megrendezésre került iskolánkban a Hon-és népismereti témahét, melynek témája az idén a Hungarikumok voltak.
Fontosnak tartottuk, hogy tanulóink minél jobban megismerjék azokat a nemzeti értékeinket, amik nemcsak nekünk magyaroknak kiemelt fontosságúak, de a külföldiek számára is a magyarságot szimbolizálják. Szerettük volna, hogy mindenki büszke legyen arra, hogy magyarok vagyunk.
Minden osztály külön témát dolgozott ki, melyek között az alábbi szakkategóriák szerepeltek: agrár-és élelmiszeripar, ipari-és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás.
Kulturális értékeink közül kiemelt szerepet kaptak a térségünkben jelen lévő Hungarikumok, mint többek között a Szegedi fűszerpaprika őrlemény, Tiszai Halászlé, Pick Szalámi, Gyulai kolbász és Gyulai pároskolbász, Szőregi rózsatő, Makói hagyma vagy a Halasi csipke.
A kész projektmunkákból kiállítást is szerveztünk. Bízunk benne, hogy az idei témánk hozzájárult a gyermekek tudásának, valamint látókörének újabb ismeretekkel való bővítéséhez.
Az osztályok az alábbi témákkal ismerkedtek meg:
1.a-Tiszai halászlé
1.b-Gulyásleves
1.c-Dobostorta
2.a-Halasi csipke
2.b-Hollóházi porcelán
2.c-A matyó népművészet
3.a-Magyar pásztor-és vadászkutyafajták
3.b-Szőregi rózsatő
4.a- Unicum
4.b-Szegedi fűszerpaprika őrlemény
5.a-Pick téliszalámi
5.b-Gyulai kolbász és Gyulai pároskolbász
6.a-Hízott libából előállított termékek
6.b-Magyar szürke szarvasmarha
6.c- Kürtőskalács
7.a-Egri Bikavér
7.b- Magyarországi Tokaji Borvidéken előállított Tokaji Aszú
8.a- Makói hagyma
8.b-Piros Arany és Erős Pista
Az iskola pedagógusai nevében:
Joóné Süli-Zakar Éva
Zöld mk. vezető