Darules

2021.10.20. szerda


Az Algyői Általános Iskola Alapítványa támogatásával 22 tanuló részt vehetett a Fehér-tónál minden évben nagy látványosságnak számító darubehúzason az délutáni/kora esti órákban.
A program tanítás után kezdődött, külön busszal utaztunk el először az 5-ös út melletti Tisza-völgyi Bemutatóházhoz, ahol Ábrahám Krisztián várta a csapatot. A Kiskunsági Nemzeti Park, azon belül is a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet (majdnem 11. nemzeti parkunk) történetével, élővilágával ismerkedhettünk meg egy rövid tárlatvezetés alkalmával, ezt követően újra buszra szálltunk és megközelítettük a darules helyszínét. A buszról leszállva kellemes, száraz őszi időben sétáltunk és távcsövek segítségével kémlelhettük az esti pihenőhelyüket elfoglaló madárcsoportokat. Krisztián széleskörű szakértelmével vezetett körbe minket egy rövidebb túraútvonalon, ahol a darvakon kívül a természetben fellelhető, ember által elfogyasztható bogyókról tartott előadást, így kerestünk és fogyasztottunk (ha találtunk) csipkebogyólekvárt.
A túra végén a Szalakóta Látogatóközpontnál lévő kilátóból leshettük meg a naplementében pihenni érkező madarak gyönyörű látványát.
Hálásan köszönjük a szervezést Malustyik Mihályné és Süli Zsuzsanna szervező munkáját, akik sajnos nem tudtak velünk jönni, Ficsór Barnabás tanár úr és Szabóné Kálmán Mária tanárnő kíséretét, illetve az Algyői Általános Iskola Alapítványa támogatását. A tanulók élményekkel telve érkeztek vissza, és mint pedagógusok, mi is élveztük ezt a csodás őszi programot.

Fődi Zita