Öko-hét: Fűszernövények

 

2021. október 18-22.

Hagyományos Öko-hetünk témája az idén a Fűszernövények voltak. A hetünket, október 18-án egy játékos nyomozással indítottuk, melynek végén a kicsik és nagyok megtudták, hogy az osztályuknak mely fűszernövénnyel kell még jobban megismerkednie.

Fűszernövények évfolyamonként:

  1. évfolyam: vanília
  2. évfolyam: fahéj
  3. évfolyam: szegfűszeg
  4. évfolyam: gyömbér
  5. évfolyam: kakukkfű
  6. évfolyam: köménymag
  7. évfolyam: majoránna
  8. évfolyam: bazsalikom

A kapott fűszereket felhasználva a diákok menüsort találtak ki a képzeletbeli Algyői Étterem és Kávézó számára, továbbá öko fűszertasakra logót álmodtak meg.

A Power Point diabemutatón keresztül több zöldfűszerrel kapcsolatban is elmélyíthették tudásukat, mind az alsó, mind a felső évfolyamosok. A felsős diákjaink betekintést nyerhettek a fűszertörténelembe is. A héten szerzett új ismereteikről tabletek és okostábla használatával, az iskolánk könyvtárában, interaktív feladatok révén adtak számot a diákok. A kicsiket svéd gyömbéres kekszsütésre invitáltuk, mely nagy sikert aratott a résztvevők körében.

Iskolánk alsós évfolyamából 8 osztály látogatást tett az Algyői Tájházba, ahol a gyerekek a témához illő barkácsoláson túl, megtanulták többek között, hogy mely fűszernövény, mely ételhez illik, milyen növényeket használhatunk fel édes és sós ételekhez, valamint melyek azok a növények, melyek nemcsak fűszer, de gyógynövények is egyben. Ezt a lehetőséget szeretnénk itt megköszönni Izbékiné Cseuz Gabriellának.

A héten készült munkákból kiállítást rendeztünk iskolánkban azzal a céllal, hogy a tanulók megtekinthessék a többiek heti munkáját és büszkék lehessenek a saját termékeikre.

Bízunk benne, hogy ebben az évben is sikerült olyan téma köré szerveznünk a hetet, mely a gyermekek tetszését is elnyerte.

Kisné Pányi Zsófia és Joóné Süli-Zakar Éva programfelelős pedagógusok