Érkező madarak az iskolába

Az évkezdés sem telt épp eseménytelenül az iskola madárállományát tekintve, hiszen január 27.-én az iskola közössége, pontosabban annak madárgyűjteménye a képeken látható madárpreparátumokkal lett gazdagabb.

A kapott madarak között különböző fajcsoportok tagjai képviseltetik magukat. Kettő közülük, az egerészölyv (Buteo buteo) és a héja (Accipiter gentilis) ragadozók. Erről árulkodik horgas csőrük és tűhegyes karmokban végződő, erős markoló lábuk. A ragadozó madaraknál, akárcsak számos más madárcsoportnál, az ember nincs könnyű helyzetben a határozást illetően. Számos határozóbélyeget kell ugyanis alapul venni a biztos határozáshoz, és nagy gyakorlat szükségeltetik a sikerhez. Egészen más a helyzet a harmadik madárnál, a kanalas gémnél (Platalea leucorodia). Speciális, kanálszerű csőrének köszönhetően ugyanis e faj viszonylag nagy biztonsággal határozható még a gyakorlatlanabb szemlélődő számára is. A madarak között két fácán (Phasianus colchicus) is helyet kapott. A hím példány színes, díszes tollazattal rendelkezik, míg a nőstény barnás színezettel bír. Ezen madarak esetében jól megfigyelhető az ivari dimorfizmus – nemi kétalakúság – jelensége. Az ivari dimorfizmus esetében az egy fajba, de külön biológia nemhez tartozó egyedek eltérnek egymástól. A fácánnál ez színezetben is remekül tetten érhető, de a héja esetében is megfigyelhető, ugyanakkor ott csupán méret béli különbséget tapasztalhatunk, méghozzá a tojó javára.

A madarak határozásában segítségemre volt Bálint Dénes Tamás, a Mondolo Egyesület tagja, akinek ezúton is köszönöm a segítségét.

Az iskola és a diákok nevében is köszönjük szépen Zánthó Csabának és kedves feleségének a felajánlást.