Madarak és Fák Napja

Madarak és Fák Napja

megyei természetismereti vetélkedő 

2024. május 10.

 

Intézményünkben közel 20 éves hagyományok alapján ebben a tanévben is megrendezésre került a Megyei természetismereti vetélkedő a 2-4. osztályos tanulók részére. Az idei évben ismét jelenléti formában tartottuk meg a versenyt. Nagy örömmel és izgalommal készültünk erre a rangos vetélkedőre.

A versenyt a Zöld munkaközösség néhány tagja szervezte és bonyolította le. Valamint segítséget kértem a verseny lebonyolításában az iskolában dolgozó pedagógiai asszisztensektől, 4. és 8. osztályos diákok egy részétől is. 13  csapat jelentkezett és vett részt a vetélkedőn. A vidám hangulatú közös munka során sokat tanultak egymástól is a résztvevők.  A komplex természetismereti vetélkedőn elméleti és játékos feladatok vártak a gyerekekre. Ezeket igyekeztünk változatosan és sokszínűen összeállítani, a visszajelzések alapján ez igazán jól sikerült. 

A megmérettetés első felében a csapatok megadott időn belül egyszerre oldották meg a feladatokat az év madarával és az év fájával kapcsolatban. Továbbá kiegészítettük még a verseny ezen részét egy olyan feladattal, ami megmozgatta a tanulókat, ugyanis a feladat egy részét az iskola előtti parkba kellett elvégezni, itt zöldségeket kellett megtalálniuk és felismerniük a versenyzőknek. A második felében az iskola különböző részein voltak elhelyezve az állomások, ahol a gyerekeknek forgószínpad szerűen kellett megoldani a feladványokat. Összesen 7  próba várt a versenyzőkre valamint volt egy előzetes feladat is: csapat kitűző készítés, ezt is értékelte a 3 tagú zsűri. A feladatok egy része 2024 év madarához, a kerecsen sólyomhoz és 2024 év fájához, a közönséges bükkhöz kapcsolódott. A feladatsor további része pedig általános természetismereti és környezetvédelmi tudásra épült.

Bízunk benne, hogy jövőre is találkozhatunk a versenyzők és felkészítőik nagy részével, illetve szeretettel várjuk azokat is, akik eddig még nem mérettették meg magukat.

A verseny eredménye:

 I. GreenPicik-CSTÁI Galli János Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola

II. Triulok-Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola

III. Csicsergők-Domaszéki Bálint Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola