Egy hét Neusiedl am See-nél, 2009


16 algyői diákunk a hebertsfeldeni testvériskolánkkal – Konrad Gottfried vezetésével –  közösen egy felejthetetlen hetet töltött el Ausztriában. A hagyományokhoz híven idén is hasznos nyelvi ismeretekkel, országismereti és természetvédelmi tudnivalókkal, továbbá szép élményekkel lettünk gazdagabbak. Óriási sikere volt a bécsi és a pozsonyi kirándulásoknak és a Fertő-tavi fürdőzéseknek. A játékos vetélkedőknek, sportjátékoknak köszönhetően reméljük, hogy hosszú távú barátságok szövődtek a gyerekek között.
Köszönjük az Önkormányzat és iskolánk segítségét, hogy lehetővé tette a találkozást, a program megvalósulását. (Az utazás költségeit az iskolai költségvetés fedezte).
Örülünk annak, hogy mindkét település önkormányzata szívén viseli a testvérkapcsolat ápolását!

Nagyné Szabó Andrea és Süli Zakar Éva
kísérő pedagógusok

 


„Idén nyáron utaztam először külföldre. Erre az utazásra 16 gyermeknek és két tanár néninek – Andi néninek és Éva néninek – volt lehetősége. Az iskola és az önkormányzat segítségével, valamint a szülők hozzájárulásával 5 fergetegesen jó napot tölthettünk Ausztriában. Hétfőn kb. 8 órás utazás után megérkeztünk a szállásra, Neusiedl am See-be. A német gyerekek már ott voltak a hebertsfeldeni testvériskolánkból. Mivel még mi nem tudtunk jól németül, ezért elővettük az angol nyelvtudásunkat is, hogy ismerkedni, beszélgetni, nevetgélni és játszani tudjuk közösen. Kedden ellátogattunk Haydn városába, ahol bejárhattuk a Kismartoni kastélyt. Este a német gyerekekkel együtt csoportjátékokat játszottunk. Szerdán délelőtt Sopronban bámészkodtunk, ezután Bécsbe utaztunk, hogy megnézzük a Schönbrunn-i kastélyt és a vidámparkba is eljutottunk. Később sétáltunk a főtéren és megnéztük gótikus Stephansdom-ot is, gyönyörű volt. A csütörtöki napot Pozsonyban töltöttük és felfedeztük a várat is. Aznap este kosárverseny volt, mert a szállásunk mellett volt egy kosárlabda pálya, ahol minden este játszottak a többiek; én csak a lelátóról szurkoltam nekik. A héten bárhova mentünk, mindenhol nagyon sok napraforgót és szélturbinát láttunk. Nekem nagyon tetszett ez az utazás és örülök, hogy eljuthattam ezekre a csodálatos helyekre.”

 

Czine Renáta 6. osztályos tanuló beszámolójából