Comenius, 2009

Kétéves nemzetközi együttműködés

 

A Comenius iskolai együttműködések pályázatai az Egész életen át tartó tanulás programban részt vevő államok közoktatási intézményei közötti partnerkapcsolatot támogatja.

Az akció keretében olyan pedagógiai projekteket lehet megvalósítani, melyek nemzetközi együttműködésben zajlanak egyenrangú partnerintézmények részvételével. A tevékenység egy közösen választott témában, folyamatos munkával, közös projekttermék elkészítésének a céljával történik.

Iskolánk egy nyertes előkészítő látogatás-pályázat után, mely Spanyolországban zajlott 2009 januárjában, megpályázta a kétéves Comenius együttműködések programot.

A pályázatot egy angliai, holland, lengyel, olasz  és spanyol iskolával együttműködve nyújtottuk be „ Ünnepeljünk együtt „ címmel. A pályázat sikeréről 2009 júliusában értesültünk. A projekt megvalósításához 14400 euro támogatást kaptunk. .  Elkezdődhetett a közös munka. A projekt indítása szeptemberben történt egy a projekt címéhez illő logo és projektfal, információs tábla tervezésével.

 

 

A kétéves projekt legfőbb célkitűzése, hogy a különböző országokban élő, különböző kultúrával rendelkező gyerekek lássák, hogy az ünnepek, az ünnepi szokások különbözőek Európában; megértsék és elfogadják egymás szokásait, gondolkodásmódját az adott téma tükrében.

A két év alatt például DVD-ket fogunk készíteni a különböző országok karácsonyi, húsvéti, születésnapi, esküvői stb. szokásairól, a közös ünneplés szépségéről. Készítünk még az ünnepekhez kapcsolódó alkotásokat, hangfelvételeket, fényképeket, melyeket a projekttalálkozókon cserélünk ki egymás között.

Az együttműködés első projekttalálkozója Angliában, Bristol városában volt 2009. novemberében.

A találkozó célja a kétéves program részletes munkatervének összeállítása, a projektfeladatok részletes kidolgozása, a márciusig terjedő időszakra vonatkozó közös és egyéni feladatok megbeszélése volt.

 

 

A projekt előzetesen tervezett ütemezése

2009. szept.

A projekt indítása. Comenius információs tábla felrakása minden iskolában. Comenius logo tervezése

 

2009. okt.

Angliai projekttalálkozó tervezése. Havi hírlevél szerkesztése

 

2009. nov.

Projekttalálkozó Angliában. Web-lap elkészítése, a közös projektlogo kiválasztása, blog készítése

Fényképek, képeslapok, különböző produktumok létrehozása a Karácsonnyal kapcsolatban. Ezen munkák kicserélése a partnerek között. A további tevékenységek megszervezése.

 

2009. dec.

Karácsony az én országomban c. DVD elkészítése

 

2010. jan.

Karácsonyi dolgok összegyűjtése és elküldése a partnereknek

 

2010. febr.

Power point bemutató készítése az iskoláról a Web-lapra.

 

2010. márc.

Projekttalálkozó Lengyelországban. A különböző országok által készített DVD-k átadása az olasz partnernek azzal a céllal, hogy egy egységes DVD-t hozzon létre a meglévő anyagokból. A projekt értékelése, a további tevékenységek megszervezése.

 

2010. ápr.

Húsvét az én országomban c. DVD elkészítése. Fényképek, képeslapok, különböző produktumok létrehozása a Húsvéttal kapcsolatban.

 

2010. máj.

Projekttalálkozó Olaszországban. Az olasz partner átadja a megszerkesztett DVD-ket a partnereknek.

További tevékenységek megszervezése, az „Esküvő” témakör előkészítése.

 

 

2010. jún.

A projekt értékelése mindenki részéről a saját iskolájában.

 

2010. júl.

Kapcsolattartás e-mailen, a napi aktuális információk megosztása.

 

2010. aug.

Kapcsolattartás e-mailen, a következő tanévben zajló tevékenységek megszervezése.

 

2010. szept.

A „Születésnap c. témakör előkészítése. Fotók, videoklippek, power point bemutatók készítése az adott témában.

 

2010. okt.

Gyerekekkel megvitatjuk egy egyéni, adott országra jellemző, különleges ünnep feldolgozását. A magyar partnerek tervezik a projekttalálkozót.

 

2010. nov.

Projekttalálkozó Magyarországon. Az esküvő/szülinap témakörben elkészített DVD-k átadása a lengyel partnernek azzal a céllal, hogy egy egységes DVD-t hozzon létre a meglévő anyagokból. A projekt értékelése, a további tevékenységek megszervezése.

 

2010. dec.

Ünnepeljük a karácsonyt Európa szerte! A országok által gyűjtött anyagokból összeállított DVD-k megtekintése minden iskolában.

 

2011. jan.

DVD készítése az egyénileg választott ünnepről, fotók, különböző anyagok egybegyűjtése.

 

2011. febr.

A holland partner tervezi a találkozót. Hírújság szerkesztése

 

2011. márc.

Projekttalálkozó Hollandiában. A DVD-k átadása a holland partnereknek azzal a céllal, hogy egy egységes DVD-t hozzon létre a meglévő anyagokból. A projekt értékelése, a további tevékenységek megszervezése.

 

2011. ápr.

Ünnepeljük a Húsvétot Európa szerte! A országok által gyűjtött anyagokból összeállított DVD-k megtekintése minden iskolában.

 

2011. máj.

Záró találkozó Spanyolországban. Az ünnepek áttekintése az elkészített DVD-k segítségével. A végső beszámoló összeállítása.

 

2011. jún.

Az angol partner elkészít egy naptárt 2012-re a részt vevő partnerek által összegyűjtött anyagokból. Az országok tovább folytatják az együttműködést.