„Tök” jó hét az iskolában, 2009.

Az egészséges életmódra neveléshez kapcsolódóan azt sütöttük ki az iskolában, hogy az idei Öko-hetünk témája a TÖK lesz. November 2-6-ig a gyerekek minden órán, tanórán kívül és a napköziben is nagyon sokrétűen ismerkedhettek meg ezzel a különleges növénnyel.


Biológia órán megkerestük a tökfélék családjába tartozó fajokat, kiderítettük, hogy Amerikából származik, valamint megtudtuk, hogy milyen sokféle vitamint tartalmaz, s hogy ezek mennyiben segítik egészségünk megőrzését. Rajzórákon a gyerekek plakátokat, rajzokat készítettek az ismeretanyagból. Papírmaséból készítettek tökfigurát. Technika órákon különböző formákat faragtak a növényből: töklámpást, babát, Shrek figurát, tökházat, tökhintót; tökmagból termésképeket ragasztottak. Hulladék papírból töklámpást festettek, árnyékképeket készítettek (macska, denevér figurákat). Kiállítottuk a lopótököt, káposztatököt, padlizsánt, cukkinit, patiszont stb. Csomagolópapírt is csináltak, ahol a dísztök motívumait használták fel. Matematika órán megmérték a tök tömegét, százalékszámítással, arányosítással kapcsolatos feladatokat oldottak meg a témához kapcsolódóan. Testnevelés órán is megjelent a tök, váltóversenyek és ügyességi versenyek formájában. Magyar órákon kerestünk dalokat, verseket, meséket, sőt a gyerekek maguk is írtak egy mesét a tökről. A témahét talán legizgalmasabb eseménye az volt, amikor megkóstolhattuk a sütőtökből készült finomságokat: tökmagos pogácsát, tökfasírtot, sült tököt, tökös pitét, tökös-mákos rétest. A finomságok elkészítésében a szülők is rengeteget segítettek. Köszönjük munkájukat!

Úgy vélem, hogy nagyon kreatívan sikerült feldolgozni ezt a témát. Sok ötletet kaptak a gyerekek a növény felhasználását illetően. Úgy gondoljuk, sikerült felkelteni az érdeklődést a tökfélék családja iránt. Abban is bízunk, hogy ezután több tökből készült ételt fogyasztanak tanulóink. Ez valóban egy „tök” jó hét volt!

 

A beszámolót készítette Malustyik Mihályné és Szebeni Lászlóné

 

A tökfejek vitája


Volt egy kis kert. Ebben laktak a tökök: egy padlizsán, egy patiszon, egy sütőtök és egy csillagtök. Mindig vitatkoztak. A diófa megunta és közbeszólt:

- Buták vagytok! Ti nem tudjátok, hogy mind egy családba tartoztok!

Elszégyellték magukat a tökök és soha többé nem veszekedtek.

Bozsák Botond 2.a osztályos tanuló