Tevékenység összegzése: 2010. márc.-2011. márc.

Az Algyői Zöld Diákparlament
éves tevékenysége
(2010. március  – 2011. március 20.)

1. Víz Világnapjától a Föld Napjáig tartó egyhónapos rendezvénysorozat
Az előző tanévben a Víz Világnapjától a Föld Napjáig tartó egyhónapos rendezvénysorozatunk fő témája az energia volt. Előzetes munkáinkból kiállítást állítottunk fel a Sárga iskola folyosóján. A Fórumon a 6. osztályosok műsort adtak elő EnerGizi címmel. Záróvetélkedőnkön minden osztály állomásról-állomásra haladva energiás feladatokat oldott meg, végül pedig a templom melletti pályára gyűltünk össze mindannyian: galambokat engedtünk el és élőképben az ENERGIA szót formáltuk meg.


2. KEOP pályázatot lezáró vetélkedő
2010 májusában KEOP pályázatunk lezárásaként vetélkedőt rendeztünk a dél-alföldi régió általános- és középiskolás tanulói számára energia témában. Iskolánk alsós csapata, a Napimádók II. helyezést ért el, és a felsős csapat, a Kérészek is másodikok lettek. A verseny után kipróbálhattuk az élő csocsót és a hetedikes lányok fitness bemutatót tartottak.

3. Megyei természetismereti vetélkedő 10. alkalommal
A „Csak együtt létezhetünk” címmel meghirdetett megyei szintű természet¬ismereti vetélkedő a Madarak és Fák Napjához kapcsolódik, melyet iskolánk szervez. Az elmúlt tanévben 10. alkalommal gyűltünk össze, hogy megmutassuk tudásunkat. Csongrád megye általános iskoláiból 17 csapat nevezett. A mi csapatunk különdíjban részesült.

4. Erdei iskola
Tavaly a 7.a osztályosok Egyházaskozáron voltak erdei iskolában. Programjuk célja: a Dunántúli-dombság és a Mecsek kialakulásának, geológiai felépítésének megismerése; az erdő- és vadgazdál-kodás jelentőségének megismerése, valamint a régi hagyományos foglalkozások megismerése volt.


Az 5.a és az 5.b osztály Bükkszentkereszten (a Rókafarmon) töltött egy hetet. Erdei iskola programjuk célja volt: a Bükk élővilágának és geológiai értékeinek bemutatása; az általános iskolában szerzett természetismereti tudnivalók önálló terepi munka során való megerősítése és elmélyítése; valamint a két osztály kapcsolatának erősítése.5. Zöldkártyás és zöldleveles jutalomút
Év végi jutalomkiránduláson vett részt minden osztályból a legtöbb zöldkártyát gyűjtő tanuló, valamint a legtöbb zöldlevelet szerzett alsós és felsős osztály.  A kirándulók mindegyike érdeklődéssel várta a programot, amely a Jászberényi Állatkert látogatása volt.


6. Első évszaktúránk – kerékpártúra Hódmezővásárhelyre
Az Autómentes Világnap alkalmából elmentünk kerékpárral Hódmező¬vásárhelyre. A családi kerekezésre az Európai Mobilitás Hét keretein belül került sor. Az első évszaktúránkon 87 gyerek és 10 szülő vett részt.


7. Második évszaktúránk – téli túra a Tisza parton
Második évszaktúránk alkalmából téli sétát tettünk a Tisza parton. Koszorúval emlékeztünk a ciánszennyezésre. Tanáraink meleg teával vártak bennünket a töltés tetején. A felsősök pedig elsétáltak a gátőrházig, hogy megnézzék a víz szintjét.


8. Látogatás a Szegedi Vadasparkban
Az alsósok minden tanévben 2 alkalommal – Az Állatok Világnapján és a Víz Világnapján – látogatnak el a Szegedi Vadasparkba, ahol izgalmas és érdekes feladatokat kell megoldaniuk.


9. Jutalomút a Palicsi Állatkertbe
Az idei tanévben jutalomkiránduláson vehettünk részt a Palicsi Állatkertben. Elsőként a Palicsi-tavat néztük meg, ezután ellátogattunk az állatkertbe, ahol láttunk emlősöket, madarakat és hüllőket. Sajnálatunkra az elefánt elbújt a szemünk elől, ám a fóka produkálta magát a tömegnek és az oroszlánok üvöltését már messziről lehetett hallani.


10. Látogatás a Hortobágyi Madárkórházban
Móni konyhás néninek köszönhetően iskolánk nyert egy utat a Hortobágyi Madárkórházba. Megismerkedtünk az állatkórház működésével, a bácsi megmutatta a beteg madarakat, és a „párját” a hollót, aki a zsebéből evett, valamint a parlagi sast is. Finom ebédet követően a játszótéren próbálhattuk ki a nyolcas libikókát és a repülést. Ezt követően solymász-bemutatót is láttunk.


11. Zöldügyeleti rendszerünk
Zöldügyeletesként különös figyelmet fordítunk arra, hogy rövid ideig szellőztessünk tantermeinkben, hogy lekapcsoljuk a világítást; és a konvektor ne hetesen égjen. A papírokat a tantermekben külön gyűjtjük és a virágokat esővízzel locsoljuk. Iskolánkban november 2-6. között Takarékossági hetet tartottunk.


12. Karácsonyi vásár negyedik alkalommal a régió ökoiskolásainak és diákvállalkozásainak
A negyedik vásáron ezer féle karácsonyi termékkel, csodálatos színpadi bemutatókkal, előadásokkal vártuk a vendégeinket és a vásárlóközönséget. A „Legjobb eladó” kategóriában a 8.b. vállalkozása nyert. A „Legötletesebb terméket”, egy arany ruhába öltöztetett, tésztából készült angyalka nyerte el, ami a 4. osztályának volt köszönhető.


13. Öko-hét: alma
Idei tanév Öko-hetének témája az alma volt. Az osztályok ezen a héten minden órán és tanórán kívül az almával foglalkoztak: sütöttek almás süteményt, -palacsintát, készült almás közmondásfa, és almás képek különböző technikákkal.

Az idei Öko-hét lezárásaként ALMÁS vetélkedőt szerveztünk a felső tagozatosoknak. Legnagyobb meglepe¬té¬sünkre 9 csapat (45 diák) jelentkezett az almacsatára. A vetélkedőn volt titkosírás, célba dobás, gyümölcs megízlelés csukott szemmel, almás zenével egy ki számolás, a csapatok kedvence szavazógépes alma-kvíz, majd a verseny lezárásaként darts következett.


14. Papírgyűjtés
Iskolánkban minden tanévben 2 alkalommal, ősszel és tavasszal szervezünk a Diákönkormányzattal közösen papírgyűjtést.  


15. Tanösvény
A tiszai hullámtérben Tanösvény került kialakításra, ehhez kapcsolódóan megszerveztük az osztályok között a tanösvény felügyeletét. Minden hónapban más-más osztály feladata a tanösvény bejárása és az észrevételek leírása az ökofüzetbe, valamint a szemétszedés.  


16. Zöldiák – zöld hírek diákszemmel
Iskolánk tanulói a világban felmerülő környezeti problémákról cikket írnak Zöldiák – zöld hírek diákszemmel címmel a helyi lapba, az Algyői Hírmondóba. Írtunk már a széndioxid-kibocsátásról, a vörös iszapról, a túlfogyasztásról, a fúrási iszapról.


17. Dél-alföldi Regionális Diákparlament III. ülése
Üllésen képviseltük az Algyői Zöld Diákparlamentet a III. alkalommal megrendezett Délalföldi Regionális Zöld Diákparlamenten. Ez alkalommal a vízzel kapcsolatban vetettünk fel problémákat és megoldási javaslatokat tettünk. Az ülést követően megtekintettük az üllési erdei iskola központot és közösen elütettük az idei év fáját, a tiszafát.


Diáktársaink nevében köszönjük Algyő Nagyközség Önkormányzatának folyamatos támogatását!
KÖSZÖNJÜK, HOGY ELKEZDTÉK ÉPÍTENI AZ ÚJ ISKOLÁT.
Köszönjük a mindennapi kakaót, kiflit és almát.
Köszönjük a támogatást az Alapítványi bál megrendezéséhez.
Köszönjük a hullámtérben kialakított útszakaszt.
Köszönjük a felújított játszótereket a településen.
Köszönjük a Szolgáltató Ház kialakítását.
Köszönjük a virágokat a településen.
Köszönjük a Borbála Fürdőt.
Köszönjük az úszásoktatást.
Köszönjük a délutáni kézműves foglalkozásokat (tojásfestés, fafaragás, tökfaragás)
Köszönjük az ingyenes délutáni foglalkozásokat, szakköröket (kézilabda, foci, néptánc, informatika szakkör, természetbarát szakkör)


Algyő, 2011. március 24.                                                               

Algyői Zöld Diákparlament