Zöldkártyás-zöldleveles jutalomút Gemencen, 2012.

 


Iskolánk tanulóinak az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola 2012. június 18-án jutalomutat szervezett. Minden osztályból a legtöbb zöldkártyát gyűjtő tanuló utazhatott, osztályonként 5-5 fő. Az osztályközösségek is versenyeztek, ők zöldleveleket kaptak. Az idei tanévben a versenyt 4.b és a 7.b osztály nyerte jutalomkirándulást.

A kiruccanás helyszínéül a Gemenci erdőt választottuk, amely az Alföld nyugati szegélyén, a Sárközben terül el, a Sió torkolatától délre mintegy 30 km hosszúságban és 5-10 km szélességben. 180 km2-es területével nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A nemzeti parki védettséggel bíró terület a Gemenci Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vagyonkezelésében van. Ezt a természeti csodákkal teli teret kisvonattal jártuk körbe. Az erdei vasút Pörböly állomást elhagyva, mintegy 500 méter után belép a Gemenci erdőbe és végig szebbnél szebb tájain halad. Közvetlenül az elindulás után elhaladtunk az Arborétum mellett. A nagyrezéti erdőrészben 2007-ben kialakított megfigyelőhelyen látható szelíd, fiatal állatok (vaddisznók, gímszarvasok) sok kiránduló kedvencei. Szerencsénkre mi is megpillanthattuk a fák között megbújó vaddisznókat kicsinyeikkel és a gímszarvasokat. Pörbölytől 7 km-re Lassi állomásra érkezünk, ez az állomás a Lassi-Duna partján található. Itt található a Lassi-menti Halásztanya és halászati bemutatóhely, valamint egy pihenőpark: erdei játszótérrel, nagy esőbeállóval, kiépített tűzrakó hellyel. Az egy kilométerre lévő Malomtelelő megállóhelytől induló tanösvényen végigsétálva (kb. 45 perc) tájékoztató táblák segítségével ismerkedhetünk meg a Gemenci erdő állat- és növényvilágával, vagy a Duna mederváltozásaival. A megállótól 200 méterre lévő megfigyelőtoronyból figyelhetjük meg a fokozottan védett területen élő vízimadarakat, vagy a mocsárréten tartózkodó vadat.

Az erdőségből visszafelé is kisvasúttal mentünk. Az állomáson örömmel integettünk az alsósoknak, mert mi már tudtuk, hogy milyen csodás utazás részei lesznek ők is. Következő állomásunk Baja volt. Elsétáltunk a Duna és a Sugovica találkozásánál emelt Türr-emlékműhöz és kilátóhoz. Nem hagyhattuk ki a kilátó közelében található játszóteret sem, ahol egy kalózhajót sikerült elfoglalnunk. Ezt követően a belvárosban sétáltunk és sokan közülünk kiültek egy-egy fagyizó teraszára. Mindenki csodás élményekkel gazdagodott, köszönjük.

Horváth Viktória 2.a, Kucsera Edina, Horváth Laura
és Szekeres Laura 5.osztályos tanulók