Őszi egészséghónap, 2012.

„Vidáman egészségben” – őszi egészséghónap az iskolában

 

Iskolánkban 2012. október 15-27. között első alkalommal szerveztük meg ősszel is az Egészséghetet. Az iskolai rendezvények ismét szorosan kapcsolódtak az Algyő Egészségéért Programsorozathoz, mely a nagyközség egészségtervében megfogalmazott iskolai feladatok megvalósulását segítette. A hónap során diákjainkat, a szülőket, pedagógusokat és a falu lakosságát vártuk számos sokrétű programmal. Célunk volt az egészséges életmód népszerűsítése, az egészséges élethez nélkülözhetetlen feltételek tudatosítása. A programok nagy része délután került megrendezésre, de voltak a tanítási órákba beilleszthető foglalkozások is. Ízelítő a programkavalkádunkból:

 

-          október 15-én ragyogó napsütésben, vidáman indult útnak 43 tanuló 3 pedagógus kíséretében a Nemzetközi gyaloglónap alkalmával megrendezett túrának.

-          október 16-án az Ifjúsági Vöröskereszt alakuló ülésen megbeszélésre kerültek az éves feladatok, kiemelten a karácsonyi adománygyűjtés és az önkéntes véradók toborzása. Az érdeklődés továbbra is töretlen a gyermekek körében, így a 2012/2013-as tanévben 66 fővel folytatják munkájukat az önkéntesek.

-          október 17-én Schád László klinikai szakpszichológus előadásában a résztvevők hallhattak a mentális betegségekről, a stressz káros hatásairól, és ezek kezeléséről.

-          október 18-án Nagyné Kecskeméti Klára védőnő koordinálásával a résztvevő Ifjúsági Vöröskeresztes diákok előadást hallhattak és bemutatót láthattak a csecsemők gondozásáról, táplálásáról.

Dr. Mikulán Rita sportorvos előadásában kiemelte a sportolók táplálkozásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Megtudhatták a résztvevők azt, hogy aki sportol, az megfelelő táplálkozással segítheti szervezete működését. A sportolók számára alapvetően kedvezőbb a több kisebb étkezés, mint a kevesebb nagyobb, mivel az emberi szervezet a kisebb adagokat jobban dolgozza fel.

-          október 19-én délelőtt „Egészségeset, finomat, esztétikusat…” címmel kicsik és nagyok, alsósok és felsősök tanáraik felügyeletében tetszőleges zöldség- és gyümölcsalapanyagokból készítettek egészséges ételeket. Az elkészült műalkotásokkal versenybe szálltak, az eredményhirdetést követően pedig jóízűen fogyasztották el azokat.

Délután Leléné Gonda Irén irányításával az iskola tanulói részére lehetőség nyílt meghitt, csoportos beszélgetésre, önismereti játékra. A gyerekek a gyakorlatban is megtapasztalhatták a lazítás és a meditálás testükre és szellemükre gyakorolt jótékony hatásait. A foglalkozáson elhangzott 7+1 stresszűző tipp, amelyek a következők: legyenek barátaink, találjunk egy jó hobbit, készítsünk napirendet, állítsunk fel fontossági sorrendet, ne vállaljuk túl magunkat, mindig szakítsunk időt a kikapcsolódásra, sportoljunk, relaxáljunk, meditáljunk.

-          október 24-én tanár-diák kosárlabdameccset rendeztünk, melyet az előző tanévi kezdeményezés után ismét örömmel fogadták mind a gyerekek, mind a pedagógusok. Az izzasztó mérkőzést, fergeteges szurkolással kísérte a napközis tanulók nézőközönsége.

Lada Szilvia dietetikus előadásában beszélt a gyermekek napi kalóriaszükségletéről, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásról, részletesen bemutatta a táplálékpiramist. Ezen kívül tanácsokat is adott, melyek az elfogyasztott ételek változatosságára, mértékére hívta fel a résztvevők figyelmét. Kiemelte a kevesebb cukor, kevesebb só fogyasztásának fontosságát.

-          október 25-én Berek Ágota természetgyógyásszal, az Ezerjófű Egyesület vezetőjével tölthettek a résztvevők egy izgalmas és „gyógyító” délutánt. Először beszélgettek a hidegebb időben jelentkező betegségekről, valamint az ezekre a betegségekre jótékony hatást gyakorló gyógynövényekről. Majd megismerkedtek a menta, kamilla, citromfű, levendula, komlótoboz, macskagyökér szárítmányaival. Miután elhangzott a teakészítés helyes módja, citromfű teát készítettek, és kóstolhattak a résztvevők.

-          október 26-án az előadó felvázolta, hogy a különböző fázisokban hogyan lehet kezelni a sportsérüléseket. A sérülések csoportosítása súlyosságuk foka szerint: az I. típusú enyhe sérülések esetében az izomműködésben nem tapasztalható funkciókiesés; a II. típusú sérülések egyértelmű funkciócsökkenésben nyilvánulnak meg; a III. típusnál a funkciócsökkenés nagymértékű, pl. teljes izomszakadás esetén. Alapvető szabály, hogy sérülés esetén az edzést azonnal abba kell hagyni. Teendők sportsérülés esetén: pihenés, tehermentesítés; jegelés, hűtés. Fontos, hogy a sportsérülés után a mozgást mielőbb megkezdjük, mert nagyban segíti az izomzat helyes regenerálódását, biztosítja a sérült izom szerkezetének újjáépülését.

-          Az iskolában minden hónap utolsó péntekjén tartandó napközis projektzáró ebben a hónapban „Vidáman, egészségben” telt, ugyanis az ősszel és az egészséggel kapcsolatos vetélkedőn vehettek részt a napközis gyerekek. 5+1 állomáson mérettették meg magukat a diákok. A tanulók 5 vegyes csoportot alkottak, csapatnevet választva, egy-egy napközis nevelő kíséretében érkeztek a vetélkedő helyszíneire, ahol felsős diákok vezénylésével végezhették el a feladatokat. Az első helyszínen az A-, B-, C-, D-, E-vitaminnal, valamint ásványi anyagokkal kapcsolatos kérdésekre kellett helyesen válaszolni, melynek alapját egy Marslakócska pályázat biztosította. Az iskolai könyvtárban szavazógép segítségével kellett megoldani a helyes száj- és fogápolással kapcsolatos totót. A harmadik helyszínt az iskolai futópálya biztosította, ahol a gyerekeknek időre, egy dísztökkel a kezükben kellett minél gyorsabban teljesíteni a váltó-futó versenyt. A negyedik helyszínen szintén időre, elrejtett őszi terméseket, gyümölcsöket kellett megtalálni. A következő helyszínen szétdarabol mondatokból kellett szólásokat és közmondásokat kirakni az egészség témakörében. Az utolsó helyszínen pedig egy plakátot kellett alkotni, a csapatok bármit rajzolhatta, írhattak rá, ami az egészséggel kapcsolatban eszükbe jutott. A közösen létrehozott plakát az iskola auláját díszíti.

A vetélkedő eredményhirdetését követően, a csapatok összes tagja jóízűen fogyasztotta el a jutalmul kapott egészséges nyalánkságokat, az ízesített kölesgolyót, az aszalt gyümölcsöket, a müzliszeletet és a 100%-os gyümölcslevet.

Jani Ivett gyógytornász vezetésével a résztvevők kipróbálhatták az általános gerinctornát. A jelenlévők egyénre szabott gyakorlati tanácsot is kaptak, arra vonatkozóan, hogy hogyan előzhetjük meg a gerincproblémák kialakulását, illetve hogyan kezelhetők a már meglévő panaszok.

Az őszi egészséghét nagyon jól sikerült. A programokkal minden korosztályt megszólítottunk. A résztvevők – különösen a gyerekek – és a szervezők visszajelzése arra biztat minket, hogy a jövőben is kell őszi egészséghét. A megvalósításban az alábbi civil szervezetek és egyéni segítők vettek részt: Ezerjófű Egyesület, Dévény Módszer Alapítvány, Egészségkuckó, Arcadia Reklám Kft., Nagyné Kecskeméti Klára védőnő, Jani Ivett gyógytornász.

Iskolánk tanulói és pedagógusai nevében köszönjük Jankovicsné Veres Katalinnak a szervező, koordináló, segítő munkáját, Algyő Nagyközség Önkormányzatának pedig az anyagi támogatását.

Iván Zsuzsanna igazgató

és Leléné Gonda Irén iskolai koordinátor