Hírmondós cikkeink

TÁMOP próbák

TÁMOP próbák

Iskolánk a TÁMOP-6.1.2.A-14/1-2014-0001 számú  „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú intézményekben valamint szabadidős közösségi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az iskolán kívüli szereplők bevonásával.” című pályázat keretén belül élményközpontú sportprogramokat szervezett a 6-14 éves diákoknak. A programok lebonyolításával a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetnek is (NEFI) célja a gyerekek egészségtudatos életmódra nevelése és a mozgás megszerettetése volt. A Hétpróba elnevezésű programsorozatban lehetősége nyílt a gyerekeknek többféle sportág kipróbálására, a mozgás örömének felfedezésére. A próbák összeállítása során kiemelt szempont volt, hogy a gyerekek versenyhelyzet nélkül, a kudarcélmények elkerülésével vehessenek részt a programokon. A pályázat lehetőséget biztosított arra, hogy az idei tanévben is 3 Hétpróba részesei lehessenek diákjaink. Az első Kinizsi és Bartók próbán a másodikosoknak lehetőségük nyílt kirándulni és a magyar sportéletben hagyományokkal rendelkező mozgásokat: lovaglás, íjászat játékos formában kipróbálni és néptáncolni a csongrádi Pejkó Lovas Panzió területén. A hatodikos diákok a Szent László és Kinizsi próbán, a lovagláson és az íjászaton kívül, vidám sorversenyen vettek részt, patkó célbadobással, krumpliültetéssel, csizmadobással, kötélhúzással és zsákban futással.

A mozgásprogramok kiegészítéseként intézményi szinten, 288 iskolában terveznek népművészeti bemutatót a szervezők október végéig, melyek segítségével erősíteni tudjuk a gyerekekben a társadalmi befogadást, valamint, hogy olyan mozgásformát ismerhessenek meg játékos, kötetlen formában, melyek a mindennapos mozgást, helyes testtartást, megfelelő mozgáskoordinációs készség elsajátítását helyezik előtérbe.

 

Benczédi Gyöngyi és Koczka Ágnes intézményi koordinátorok

 

Erdei iskola Egyházaskozáron

Erdei iskola Egyházaskozáron

Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola ötödik osztályainak osztályfőnökei sikeresen pályáztak  a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint konzorciumi partnerek a Svájci - Magyar Együttműködési Program „Égigérő tanterem” című projektjére. A nyertes pályázat lehetőséget biztosított a tanulók számára, hogy megismerjék az Európai Unió által létrehozott NATURA 2000 területekre vonatkozó irányelveket , melynek értelmében a közösségi jelentőségű élőhelytípusok és vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül  biztosítja a biológiai sokféleség megőrzését. Erdei iskolánk színhelyéül az egyházaskozári minősített erdei iskolát választottuk (SZUPPI…..), ahol a környék vizes élőhelyeivel, erdeivel és néprajzi értékeivel ismerkedtünk meg. A gyerekeket négy pedagógus Szabó Beáta, Soós Helga és a két osztályfőnök: Retkes Zsolt és Ficsór Barnabás kísérte.

A Mecsekben található Abaligeti cseppkőbarlang, a Denevérmúzeum, valamint az itt húzódó tanösvény védett állatokkal, növényekkel, azok élőhelyeivel ismertette meg a gyerekeket. Mindeközben elsajátították a természetjárás legfontosabb szabályait. A Mecsek legmagasabb csúcsának a Zengőnek a megmászása sportértékén kívül természeti értékekkel is párosult. Az erdő fáinak felismerésében jelentő lépéseket tettünk előre, valamint vigyázva lépkedtünk a világon egyedül itt élő bánáti bazsarózsák élőhelyén. Nagy élményt jelentett a gemenci kisvasutazás és a séta a Bíborka tanösvényen, ahol  közelről figyelhettük meg a vaddisznókat és az őket elrejtő és éltető ártéri erdőt. A mohácsi emlékhelyen betekintést nyertünk a tragikus kimenetelű csata lefolyásába. Az akkortájt használt harci eszközök, harci szokások még személyesebbé tették az emlékezést. A nemrég felújított Siklósi vár, a végvári életforma méltán kivívta a gyerekek érdeklődését. Pécs gyönyörű városából az idő rövidsége miatt csak apró szeletek jutottak: a híres Zsolnai Múzeumot, valamint a bányászati múzeumot sikerült meglátogatnunk. A dzsámira vetett rövid pillantás után búcsút intettünk a természeti és kulturális szépségekben egyaránt bővelkedő a Mecseknek és a baranyai tájaknak.

Retkes Zsolt és Ficsór Barnabás osztályfőnökök

 

Nyári sportkirándulás

 

Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola alsós sportolóival jutalomként szánt kirándulásainkat 10-15 km-es kerékpártúrával értük el. Első nap a Szegedi Vízitelepen sárkányhajózással ismerkedtünk meg, Győrfi Tamás foglalkozott az algyői csapattal. Második nap is Szegedre mentünk, a Napfényfürdő Aquapolisban próbáltuk ki a csúzdákat és az élménymedencéket. A harmadik nap a Suncity Szabadidő- és Vízisport Centrum kalandparkja adott lehetőséget a felhőtlen szórakozásnak.  Nagy örömünkre az időjárás is jó volt, ideális kerékpározó idő. Köszönöm a kedves szülőknek, kollégáknak, hogy szabad idejüket a közösségünk hasznára fordították: Forgóné Canjavec Eszternek, Canjavecné Borbás Annamáriának, Janecskóné Vidács Andreának, Juhász Brigittának és Bozóki Richárdnak (testvérnek), Koczka Ágnesnek, Magosi Krisztinának és Makra Zsoltnak. A programokon jó volt látni gyermekeink ügyességét, fizikai terhelhetőségét, bátorságát, baráti kapcsolódásait, egymás segítését, tiszteletre való törekvését.

A jövő évi terveink: olimpikonjainkkal szeretnénk találkozni Budapesten, fogadni őket a Syma csarnokban. 2017-es budapesti vizes-világbajnokságon szeretnénk szurkolni a magyar versenyzőknek.

 

Varga Ágnes testnevelő

 

Ökoiskola Roadshow az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában

Ökoiskola Roadshow az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában

Május 8-án az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Ökoiskola Roadshow-ja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában izgalmas programokkal folytatódott.

Bővebben: Ökoiskola Roadshow az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában

   

Nyílt Atlétika verseny

Nyílt Atlétika verseny

Áprilisban rendezték meg az V. Nyílt Atlétika Versenyt a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban, ahol távolugrásban I. helyezett lett Süli Eliza 4.a (2,90 m),

Bővebben: Nyílt Atlétika verseny

 

Iskolai mezei futóverseny

Iskolai mezei futóverseny

Az iskolai mezei futóversenyen, az 1500 m-es távon a fiúknál I. helyezett lett Forgó Dániel 3.a, II. Németh Bercel 3.a, III. Szénási Kristóf 3.a, IV. Molnár Márk 4.b és V.

Bővebben: Iskolai mezei futóverseny

   

Mezei futóbajnokság eredményei

Mezei futóbajnokság eredményei

A Csongrád megyei Mezei Futóbajnokságon a III. korcsoportban iskolánk fiú csapata:  Major Szabolcs 5.a, Szilágyi Benjamin és Koza Zsolt 6.a, Major Ernő és Szekeres Márton 7.a osztályos III. helyezést ért; felkészítő tanáraik: Retkes Zsolt és Ficsór Barnabás.

Bővebben: Mezei futóbajnokság eredményei

 

Csongrád megyei egyéni atlétika bajnokság eredményei

Csongrád megyei egyéni atlétika bajnokság eredményei

A Csongrád megyei egyéni atlétika bajnokságon a III. korcsoportban lány magasugrásban II. helyezett lett Kecskeméti Réka 7.b – ezzel az országos döntőbe jutott, III. lett Bura Alexandra 6.b,

Bővebben: Csongrád megyei egyéni atlétika bajnokság eredményei

   

Csongrád megyei összetett atlétika bajnokság eredményei

Csongrád megyei összetett atlétika bajnokság eredményei

 

A Csongrád megyei összetett atlétika bajnokságon a II. korcsoportban a lányok ötödikek lettek,

Bővebben: Csongrád megyei összetett atlétika bajnokság eredményei

 

Csapatelsőség a Szeged városi, körzeti összetett atlétika bajnokságon

Csapatelsőség a Szeged városi, körzeti összetett atlétika bajnokságon

A Szeged városi, körzeti összetett atlétika bajnokságon az I. korcsoportos lányok III. helyezést értek el, a csapat tagjai: Herczeg Lara,  Juhász Emese, Farkas Maja és Pap Henrietta 2.a, Németh Sarolta 2.b és Füzesy Vanda 3.a osztályos tanulók;

Bővebben: Csapatelsőség a Szeged városi, körzeti összetett atlétika bajnokságon

   

Iskolai egyéni atlétika verseny

Iskolai egyéni atlétika verseny

Az iskolai atlétika versenyen két korcsoportban egyénileg versenyeztek diákjaink, akik közül összesítésben a legjobb eredményeket elérő diákok képviselték iskolánkat a városi és a megyei atlétikai bajnokságon.

Bővebben: Iskolai egyéni atlétika verseny

 

100 éves a Magyar Védőnői Szolgálat - Centenáriumi verseny

100 éves a Magyar Védőnői Szolgálat - Centenáriumi verseny

 

A magyar Védőnői Szolgálat magalakulásának 100. évfordulóján, a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara levelezős versenyt hirdetett általános és középiskolásoknak.

Bővebben: 100 éves a Magyar Védőnői Szolgálat - Centenáriumi verseny

   

Madarak és Fák Napja

Madarak és Fák Napja

megyei szintű természetismereti vetélkedő az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában

„ …évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében.”

/ Herman Ottó/

Bővebben: Madarak és Fák Napja

 

Elhoztuk a „Forráskút Kupát”

Elhoztuk a „Forráskút Kupát”

I.helyezést ért el az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola csapata a „Forráskút Kupa” – kistérségi matematika versenyen. Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola 5-8. osztályos tanulói 2015. március 25-én Forráskúton részt vettek a „Forráskút Kupa” kistérségi matematika versenyen.

Bővebben: Elhoztuk a „Forráskút Kupát”

   

Csongrád Megyei Bicinium Éneklési Verseny

Csongrád Megyei Bicinium Éneklési Verseny

2015. február 20-án iskolánk két tanulója részt vett a Pro Musica Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett Csongrád Megyei Bicinium Éneklési Versenyen.

Bővebben: Csongrád Megyei Bicinium Éneklési Verseny

 

A Madarak és Fák Napja verseny területi fordulói

A Madarak és Fák Napja verseny területi fordulói

 

A Pro Vértes Alapítvány idén is megrendezte a Madarak és Fák Napja országos vetélkedőt, amelynek területi fordulóját március 27-én, 19 megyében egy időben tartották meg. A diákok itt számot adhattak a felkészülési anyagból szerzett tudásukról, melynek részét képezte az év fájaként a kocsányos tölgy, és az év madara, a búbos banka is.

Bővebben: A Madarak és Fák Napja verseny területi fordulói

   

A kedvenc horgászélményem

A kedvenc horgászélményem

A nyári szünetemből két hetet testvéremmel együtt a nagyszüleimnél töltöttem. Egy szombat délután elhatároztuk, hogy elmegyünk horgászni.

Bővebben: A kedvenc horgászélményem

   

1. oldal / 4