ÖKOISKOLA I.

1. Online ökoiskola felmérés, 2019. január

2019. január 22-én az EKE OFI munkatársai rövid kérdőívet küldtek az ökoiskolák és örökös ökoiskolák részére. Reflexiót kérünk a 2018-as esztendőről: a megelőző tanév eredményeiről és nehézségeiről, a jelenlegi tanévről, szakmai kérdésről. Az egyedi kódot tartalmazó email az iskola hivatalos email-címére érkezett. Kérjük az ökoiskolákban dolgozó Olvasóinkat, hogy segítsenek abban, ne kallódjon el az email, illetve hogy minél szélesebb körű belső, ökopedagógusi egyeztetés eredményeképpen adja le az intézmény a választ. A válaszok pontossága érdekében a pedagógus kollégák mellett a nem pedagógus munkatársak tudására, az ökoiskola munkacsoport vagy koordinátora segítségére is szükség lehet, valamint az iskola diákönkormányzatának és szülői közösségének tapasztalatai is hasznosak. A kérdőív tényleges kitöltése, amennyiben a válaszokhoz már minden információ közvetlenül elérhető, kb. 25 percet vesz igénybe.

Kitöltésre 2019. február 5. (kedd) éjfélig van lehetőség.

Természetesen nem kötelező a felmérésben való részvétel. Ezúton is köszönjük a korábbi évek felméréseiben való részvételt! A tavalyi adatfelvétel jelentése itt érhető el: https://goo.gl/4GX9rZ. Két hazai szervezésű konferencián is mutattunk be olyan előadást, amely épített az ökoiskolai válaszokban szereplő sikeres gyakorlatokra. Például a hegyvidékeken lévő iskolák különleges (hegyi) környezeti nevelési módszereire. A kapcsolódó linkek: http://fc2018.hu/wp-content/uploads/2018/10/fc2018_program.pdf és https://ntn2018.uni-eszterhazy.hu/files/NTN%20Absztraktk%C3%B6tet%202018.pdf

Mivel a fenntarthatóságra nevelés módszertani megújítói és példaadói Magyarországon elsősorban az ökoiskolák, ezért a felmérések nemcsak az ezer ökoiskola, de az összes oktatási intézmény és háttérintézmény számára fontosak pedagógiai szakmai szempontból.

Kérjük, lehetőség szerint vegyenek részt a felmérésben!

Amennyiben ökoiskola-létük ellenére az intézmény, tagintézmény nem kapta meg a kérdőívet, kérjük, hogy az ökoiskola koordinátor, kapcsolattartó, vagy az intézményvezető keresse meg Könczey Réka kutató-elemzőt (EKE OFI), a konczey.reka@ofi.hu mailcímen.

2. Ökoiskolai pedagógus továbbképzési kurzusok

I. Akkreditált ökoiskolai továbbképzés az EKE OFI budapesti helyszínén februárban

Ökoiskolák és a címmel nem rendelkező iskolák pedagógusai számára is szakmai újdonságokat, és felfrissülést ígérnek a képzők. A képzés azon pedagógusok számára készült, akik intézményi keretek közt fontosnak tartják a fenntarthatóságra nevelést. Akik nevelőmunkájukban, tanulásszervezésükben és iskolai kapcsolataikban és rutinjaikban érvényesítik annak elveit, képesek átadni és fejleszteni annak módszereit. Különösen hatékony, ha egy intézményből többen is részt vesznek a képzésen. A képzést az OFI szakértői, és várhatóan egy korábbi ökoiskolai forrásközponti szakértő, gyakorló ökopedagógus tartják.

Rövid tájékoztató: https://goo.gl/etFULN.

Képzés neve: Felkészítő képzés Zöld Óvoda/Ökoiskola koordinátorok részére (iskolai modullal)

Óraszám: 30

A képzés időpontja: 2019. február 13-14-15.

Jelentkezési határidő: 2019. február 1.

Részletek: http://ofi.hu/hir/felhivas-akkreditalt-pedagogus-tovabbkepzesre

II. Fenntarthatóságra nevelés kurzus, Oulu, Finnország, 2019. szeptember vagy 2020. február
A finn Fenntarthatóságra Nevelési Szolgálat két (jelenléti) képzést hirdet ökopedagógusok (tanítók, tanárok, intézményvezetők és nem pedagógus munkatársak) számára, szeptemberre. Külföldi (például magyar) résztvevők számára, amennyiben jogosultak, Erasmus támogatás elérhető. A kurzusokra előregisztrálni kell, az Erasmus pályázatokat mindenki maga intézi (mihamarább, ld. https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/opportunities/school-education-0_en). A kurzusok nyelve angol, ezért a kurzusleírásokat nem fordítjuk magyarra.

Improving education for sustainable development in schools: In order to educate pupils towards a sustainable way of life ESD should be a fundamental and essential part of school culture. This may require a change in existing practices and ways of thinking. This course will focus on how to improve school culture to promote sustainable development. During school visits participants will learn how United Nations new sustainable development goals (Agenda2030) has been implemented in Finnish basic education.

Leadership and modern learning environment in basic education in Finnish context: What are the forms of leadership in different kinds of learning environment? Are there certain ways to lead that gives good results in education?

További részletek a szervező honlapján: https://www.finnses.fi/

3. Stockholmi Ifjúsági Víz Díj, 2019 – magyar versenyfelhívás

A nemzetközi döntőben az egyes országok középiskolás, 15-20 év közötti, kétfős csapatai versenyének győztese indulhat. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jelentőségük van. A magyarországi versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi, többek közt az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság szakmai támogatásával. Nevezni a hazai verseny honlapján (www.ifivizdij.hu) keresztül 2019. február 17-ig lehet. Részletes versenyfelhívás: http://www.ifivizdij.hu/?page=announcement.

Magyarország 2013 óta sikeres résztvevője a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj versenynek. Az eddigi győztesek:

2013 – Kakas Dézi, Béri János és Polák Péter, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc: The importance of the Szinva-stream, Biological and chemical-physical examinations

2014 – Li Claudia, Mayer Livia és Sebestyén Nikolett, Eötvös József Gimnázium, Tata: Our Water is Our Future

2015 – Czikkely Márton, Iványi Gergely Tamás, Márkus Tamás, Városmajori Gimnázium, Budapest: „The Secrets of Drinking Water”

2016 – Kovács Dávid, Szűcs Ákos Iván, Kecskeméti SZC Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola: „What can we gain by using grey water?”

2017 – Stefán Kristóf, Szabó Nikolett, Tari Anna, Kőbányai Szent László Gimnázium, Budapest: „Tanks of Water”

2018 – Rappay Bence Zsolt, Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Szekszárd: „Hillside Water Management and the Possibilities of Melioration in the Csatari-Valley”

Az eddigi versenyek összefoglalói elérhetők: http://www.ifivizdij.hu/?page=downloads.

4. KörnyezetBarátok – budapesti vetélkedő

A Magyar Természetvédők Szövetsége KörnyezetBarátok címmel háromfordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdet budapesti iskolák felső tagozatos diákcsapatai számára.

https://mtvsz.hu/kornyezetbaratok

Jelentkezési határidő: 2019. január 28., 12 óra

5. Országos Iskolakert-fejlesztési Program

Az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara saját iskolakerti kezdeményezéseik összehangolásaként országos programot indítanak januárban.

Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program első része a 2019 januárjában induló Iskolakerti Alapozó Alprogram, melyet az Agrárminisztérium támogat.

Jelentkezés az Iskolakerti Alapozó Alprogramra 5 kategóriában lehet (alkalmas földterület hiánya nem akadály!):

Kezdő 1.; Kezdő 2.; Haladó; Mentor; Kiegészítő – „Földforgatók”

A program tartalma:

· teljes körű eszközcsomag iskolakerti tevékenységekhez

· 30 órás, iskolakerti alapozó pedagógusképzés

· helyszíni mentorálások

Iskolakerti Alapozó Alprogram 2019 programkiírás és jelentkezés itt található:

www.iskolakertekert.hu

Jelentkezési határidő: 2019. 01.28. illetve 02.08.

Információ: iskolakertfp@gmail.com

Iskolakertekért Alapítvány

6. Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozó

Ideje: 2019. április 25 – 28. között

Helyszín: Szolnok, „a Tisza fővárosa”

A környezet- és a természet – benne vizeink – védelmét a fiatalság lelkes tenni akarásával összekapcsoló programot kínál a Kárpátok – Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület.

Résztvevők: hazai középiskolás és egyetemista résztvevők, valamint Ukrajnából (Kárpátaljáról), Romániából (a Partiumból), Szlovákiából és Szerbiából (a Vajdaságból), illetve a Duna forrásvidékéről, Baden-Württembergből érkező vendégek

Külön ajánlják a program lehetőségét az ökoiskolák középiskolás diákjainak. A fővárosból, az ország távolabbi településeinek középiskoláiból is várnak csapatokat. A részvétel feltételei igen jók.

A találkozón a részvétel ingyenes, egyedül az autóbuszos tanulmányutakért kell az autóbusz viteldíját megfizetni. Gyalogos, kerékpáros tanulmányutakat is kínálnak ingyenesen.

Szállás, étkezés a Turisztikai és Szabadidő Központban lesz (Tiszaliget).

Intézményenként 4-6 fős delegációkra számítunk.

Bővebb információ: karpatok-tisza.hu

Érdeklődni, jelentkezni e-mail-ben lehet (iskola neve, kapcsolattartó elérhetősége, diákok száma): jaszkun@externet.hu

Egri Sándor elnök (30 568 6231)

Kárpátok – Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület, Szolnok

7. Vándortáborok 2019-ben – pályázat

Országos pályázat: 2019. január 28. – 2019. április 30.

Összesen már 19 helyszín és három mozgásforma közül választhatnak a diákok és tanáraik. Az év legkalandosabb és környezettudatosabb táboraiba kedvezményes áron közel 10000 gyermek juthat el az idei szezonban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a helyek valószínűleg hamar betelnek, ezért érdemes január 28-tól figyelni a www.vandortabor.hu weboldalt.

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett erdei vándortáborokban a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis vadregényes erdeiben kalandozhatnak a diákok.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség idei bringás táboraiban idén szintén két új nyomvonalon kerekezhetnek a Balaton-felvidéken, valamint a Bükk-Aggtelek térségben. A páratlan szépségű helyek mellett megmaradnak a tavalyi népszerű útvonalak is, mint az Őrség, a Felső-Tisza-vidéke, a Körösök völgye, valamint a Palócföld.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett vízi vándortáborba jelentkezők idén is az Alsó-Dunán, a Mosoni-Dunán, a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon és a Dunakanyarban hódíthatják meg a hazai folyókat. Új helyszínként pedig a vadregényes Tisza-tó kapcsolódik be a programba, ahol Sarud központtal szerveznek élménydús táborokat.

Az első egyhetes turnus 2019. június 15-én, szombaton indul. Ezt követően vándortábori útvonalanként változó időpontokban, a jelentkezési felületeken található naptárban látható napokon lehet indulni augusztus 12-ig. Egységesen 25000 forintos részvételi díjért vehetnek részt a diákok a táborokban, amely tartalmazza a teljes ellátást, a szállást és a táborokhoz tartozó egyéb programok belépődíjait is, valamint a kerékpárokat és hajókat, illetve az ehhez tartozó felszereléseket.

A jelentkezési felület 2019. január 28-án nyílik meg és a táborhelyek megtelte után, de legkésőbb 2019. április 30-án zárul le.

A programhoz kapcsolódóan továbbképzések indultak a kísérő pedagógusok számára, ennek költsége 15000 forint. A képzést elvégző pedagógusok a táboroztatásért külön díjazásban részesülnek.

Az egyes képzések jelentkezési lehetőségeiről érdeklődni lehet:

www.vandortabor.hu