SZITAKÖTŐ Irodalmi- ökológiai folyóirat őszi beszámolója

Az őszi időszakban, a folyóirat aktuális számának színes meséit, verseit többnyire hangos, valamint néma olvasás gyakorlására használtuk a gyerekekkel. Vizuális kultúra keretében tanulmányoztuk az illusztrációkat, ezek nagymértékben segítik a kisiskolások látásmódjának alakítását, fantáziájuk
fejlesztését.
A gyermekek élvezettel vetették magukat az újság olvasásába, hiszen a tankönyvekkel ellentétben kevésbé tudatosult bennük, hogy végül mégiscsak tanulási folyamatot végeznek. Rendkívül vonzó számukra a sok csodás, színes illusztráció.
Számos mesefeldolgozásra és meseillusztrációra adott lehetőséget az őszi lapszám ismét, ezek közül néhány személyes kedvenceink voltak:
Szitáné Kazai Ágnes – Mindenki a szigetért
Stelkovics Brigitta – Színtelenség
Janecskó Kata – A királyfi macskái

Lauer Péter HANGYA-GOND című versét már önálló olvasásra és feldolgozásra adtuk ki a 7-10 éves korosztály számára. Drámajátékra, bábjátékra, rajzolásra kiváló lehetőséget biztosított a mű. Voltak, akik szorgalmi feladatként memorizálták és elszavalták társaiknak. A kapcsolódó feladatok között a kisebb korosztálynak remek feladatlapot találtunk, amellyel még élvezetesebbé tehetjük a kicsik számára, a vers feldolgozását.
Janecskó Kata meséje: A királyfi macskái ugyancsak megragadta a tanulók fantáziáját. Vizuális kultúra tantárgy keretében használtuk fel a történet lényegi mondanivalóját és képi látásmódját. A Képzelet világa című könyvünkkel összhangban különlegesen díszített, érdekes motívumokkal ellátott, színes, kreatív alkotások születtek. Egyediségét megragadva, csodaszép képzeletbeli macskák elevenedtek meg a rajzlapokon. Egy osztálynyi csodás, mesebeli macskával gazdagodtunk! Mindemellett fejlődött a tanulók olvasási – fogalmazási jártassága, hiszen nagy segítségünkre volt a történet, a leíró (állatleírás) fogalmazás elsajátításában is. 

Kovács Diána Eliza, Tóth Adrienn, Megyesi Anikó tanítókAlgyő 2022. november 3.