Honismereti témahetet tartottak az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában

Ezúttal a szőlészet-borászat volt a témahét középpontjában.

Az Örökös Ökoiskola címet viselő intézmény az elmúlt évek hagyományát követve szeptember 25-29. között szervezte meg Honismereti témahetét szőlészet-borászat témakörben – tudtuk meg Gondáné Pál Ildikó igazgatótól.

Lapunkat arról tájékoztatta, az iskola könyvtárában és aulájában létrehozott kiállítás alapjait Szanka József gyűjtő bocsájtotta az intézmény rendelkezésére, ezt a szülők egészítették ki tárgyakkal. A tanulók több mint 200 év szőlőművelésének eszközeit is megtekinthették. Nagy érdeklődésre tartott számot például egy 1942-es boroskupa, mely töltényhüvelyből készült. A diákok érdeklődtek a régi tárgyakról, a kiállítás és a hét szervezői régi képeken elevenítették fel a szőlőművelés korszakait, s Petőfi versei, régi újságok, szakkönyvek se maradhattak ki a gyűjteményből. Jutott mindennapra a szőlőből, készítettek mustot, gyűjtöttek szőlővel, szőlőből készült recepteket, melyek az iskola honlapján mindenki számára elérhetők lesznek. Készültek dekorációk is.

A pénteki nap az iskola névadójára emlékezés jegyében telt. Az Ignác-nap rövid emlékezéssel kezdődött, melyen Fehér Ignác életútja elevenedett meg, kiemelve az algyőiekkel együtt létrehozot hitelszövetkezet fő tevékenységeit. Mint ismert, a gazdaképzés alapjait rakta le az iskola első igazgatója 1897-ben. A koszorúzás után a délelőtti projektnapba belefért még táncház Nokta Gáborral, a Magyar Diáksport Napjának házi futóbajnoksága, iskolatörténeti óra, játékos akadályverseny a kicsiknél, tanár-diák sportmérkőzések röplabdában és kosárlabdában.

A szombati napon a Tisza Volán családi sportrendezvényével zárta az iskola a hetet – közölte Gondáné Pál Ildikó.

Forrás: