2021. október 18-22.
Hagyományos Öko-hetünk témája az idén a Fűszernövények voltak. A hetünket, október 18-án egy játékos nyomozással indítottuk, melynek végén a kicsik és nagyok megtudták, hogy az osztályuknak mely fűszernövénnyel kell még jobban megismerkednie.
Fűszernövények évfolyamonként:
- évfolyam: vanília
- évfolyam: fahéj
- évfolyam: szegfűszeg
- évfolyam: gyömbér
- évfolyam: kakukkfű
- évfolyam: köménymag
- évfolyam: majoránna
- évfolyam: bazsalikom
A kapott fűszereket felhasználva a diákok menüsort találtak ki a képzeletbeli Algyői Étterem és Kávézó számára, továbbá öko fűszertasakra logót álmodtak meg.
A Power Point diabemutatón keresztül több zöldfűszerrel kapcsolatban is elmélyíthették tudásukat, mind az alsó, mind a felső évfolyamosok. A felsős diákjaink betekintést nyerhettek a fűszertörténelembe is. A héten szerzett új ismereteikről tabletek és okostábla használatával, az iskolánk könyvtárában, interaktív feladatok révén adtak számot a diákok. A kicsiket svéd gyömbéres kekszsütésre invitáltuk, mely nagy sikert aratott a résztvevők körében.
Iskolánk alsós évfolyamából 8 osztály látogatást tett az Algyői Tájházba, ahol a gyerekek a témához illő barkácsoláson túl, megtanulták többek között, hogy mely fűszernövény, mely ételhez illik, milyen növényeket használhatunk fel édes és sós ételekhez, valamint melyek azok a növények, melyek nemcsak fűszer, de gyógynövények is egyben. Ezt a lehetőséget szeretnénk itt megköszönni Izbékiné Cseuz Gabriellának.
A héten készült munkákból kiállítást rendeztünk iskolánkban azzal a céllal, hogy a tanulók megtekinthessék a többiek heti munkáját és büszkék lehessenek a saját termékeikre.
Bízunk benne, hogy ebben az évben is sikerült olyan téma köré szerveznünk a hetet, mely a gyermekek tetszését is elnyerte.
Kisné Pányi Zsófia és Joóné Süli-Zakar Éva programfelelős pedagógusok