Természettudományos Kalandtúra

2021. október 8-án pénteken került megrendezésre Szegeden a SZTE Gyakorló Gimnáziumának szervezésében a Természettudományos Kalandtúra. Iskolánkat a 4. és 8 osztályosok képviselték 5-5 fővel. Mindkét évfolyam tanulói vezető segítségével járhatta be a várost.

A 4. évfolyamosok 11 állomáshelyen kísérletezhettek, versenghettek, vizsgálódhattak és szerezhettek tapasztalatokat a mindennapi életről.

Legkalandosabb Szeged város megtekintése volt a Hősök kapuja tetejéről. A gyerekek látcsővel fedezték fel a belváros templomtornyait, nevezetességeit.

Megismerhették Szent-Györgyi Albert életét és munkásságát.

Megtapasztalták a lendület és tömeg közötti összefüggéseket, a lebegés és úszás fogalmát és a kémhatások fontosságát.

Belovai Nóra, Bencsik Kata és Rácz Tomi a 4.a osztályból, Fehér Csillag Noémi és Nacsa Bendegúz a 4.b osztályból erősítette az iskolai csapatot.

Mindenki nagyon élvezete a feladatokat, játékos vetélkedőket, mert játszva tanulhattak.

A kalandtúrát egy fizikai kísérletekkel gazdagított bemutató zárta a Tudástárban, ahol a gyerekek a légnyomásról szerzett ismereteiket mélyíthették.

Köszönjük Zsoltné Kender Tünde tanár néni szervező munkáját, és a résztvevő gyerekek szüleinek támogatását.

A kalandtúrán sok-sok élménnyel gazdagodtunk. Reméljük iskolánk jövőre is részese lehet a kalandozásoknak, játékos feladatoknak.

Ráczné Hadár Andrea -kísérő pedagógus

Algyő, 20201. 10 15.

A Természettudományos Kalandtúra Nagy Leonóra 8.b osztályos szemével:

Reggel a 7:19-es vonattal utaztunk be Szegedre a SZTE Gyakorló Gimnáziumába osztálytársaimmal: Nyerges Emesével, Nyilas Rékával, Erdélyi Balázzsal és Czentye Botonddal. Egy gyors eligazítás után megkaptuk kísérőinket és megkezdődött a túra.

Egész délelőtt állomásról, állomásra vándoroltunk. A Roosevelt téri játszótérnél kezdtünk, aztán a Belvárosi hídon átmentünk Újszegedre. Átsétáltunk a Ligeten, ezt követően pedig a Bertalan hídon haladtunk vissza a Széchenyi térre, a Dugonics térre, majd végül a Dóm térre. Útközben fizikával, kémiával, biológiával és matematikával kapcsolatos kísérleteket, feladatokat oldottunk meg. Miközben sétáltunk egyik helyről a másikra: logikai és szöveges fejtörőket oldottunk meg plusz pontokért. A végén visszaérve a Tudástárba, egy előadás zárta a napot, amelyben különböző kísérleteket láthattunk.

Nagyon érdekes volt ez a program és jól is éreztem magam.