Jó emberré csak a szívemmel válhatok!

A jó cselekedetek gyakorlása
Imádom a decemberi Boldogságórákat! Olyan meghitt és bensőséges minden. A szeretet és a tenni akarás hatja át ilyenkor az egész napközis életünket. Még a tanulást is, mert a ráhangolódás meditációi az önzetlenségről és az együttérzésről szólnak.
Számtalan játékot, gyakorlatot valósítottunk meg, nemcsak a Boldogságórákon, hanem a szabadidős napközis foglalkozásokon is.
Meghallgattuk és megtanultuk a hónap dalát. Elmeséltem Vágfalvy Emőke meséjét, melynek címe az „Angyal a cipős dobozban”. A következő naptól fogva sorban hozták a gyerekek a dobozokat, így bekapcsolódtunk az országos akcióba.
Beszélgető körben eljátszottuk a „Mit hoztál ma?”- játékot. Sok-sok pozitív dolog került a kosárba: bátorság, boldogság, lazaság, zsenialitás, okosság, dolgos kezek, dicséret, nevetés, adakozó kedv, zene szeretete és akaraterő.
Mondatokat alkottunk a segíts szó kezdőbetűivel. Szituációs játékot játszottunk kiscsoportban. Pl. Anya fáradtan ér haza a munkából. Miben tudnátok neki segíteni? Játsszátok el!
Milyen lehet más cipőjébe bújni? „ Ha a cipőm beszélni tudna” Mit mesélne?
Közös mesét is szőttünk. „ Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy 2. a osztály, akik az advent idején a jó cselekedeteket gyakorolták…” Kedves történetet alkottunk.
„Húzz egy cetlit, akinek a neve rajta van, menj oda hozzá és ajándékozd meg egy kedves mondattal!”
Olyan szólásokat, közmondásokat, idézeteket kerestem, melyek a jó cselekedetekhez kapcsolódnak. Kétfelé osztottam az osztályt, a csapat egyik felénél az idézetek eleje, a másik felénél a vége volt és meg kellett keresni a párokat. Majd párban megbeszélték az adott idézet jelentését.
Megválasztottuk a nap hősét, aki a legtöbb jó cselekedetet végezte el azon a napon. Minden nap valaki húzott a kosárból egy jó cselekedetet, amit végre kellett hajtania és másnap beszámolnia a többieknek. Természetesen járt hozzá egy csoki, amit mindfulness gyakorlatként tudatosan kellett megenni.
A szülőkkel kézműves délutánon apróságokat készítettünk a karácsonyi vásárra.
Helyi gyűjtésbe is bekapcsolódtunk. Tartós élelmiszerek felajánlásával, amit nehéz körülmények között élő családok kaptak meg.
Úgy érzem a foglalkozásokon megélték a gyerekek, hogy mit jelent a figyelem, a törődés, egy kedves mosoly, egy szeretettel kimondott dicsérő szó a másiknak.
Rendkívüli hónap volt, sok pozitív érzelemmel. Köszönöm a program alkotóinak a sok ötletet!

Forrás: https://boldogsagora.hu/gyerekek-munkai/jo-emberre-csak-a-szivemmel-valhatok-14/